grafy,dopełnienie izomorfizm

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mariusz 90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 5 maja 2009, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

grafy,dopełnienie izomorfizm

Post autor: mariusz 90 »

Czy istnieje graf taki ze jego dopełnienie jest izomorficzne do niego?

\(\displaystyle{ |E|+|\overline{E}| = \frac{n(n-1)}{2}}\)
\(\displaystyle{ n=4k \vee n=4k+1 ,k \in N}\)
Czyli np. dla \(\displaystyle{ k=1}\) bedziemy mieli dwa takie przypadki.
Dobrze to zrobiłem?
miodzio1988

grafy,dopełnienie izomorfizm

Post autor: miodzio1988 »

mariusz 90 pisze:Czy istnieje graf taki ze jego dopełnienie jest izomorficzne do niego?

\(\displaystyle{ |E|+|\overline{E}| = \frac{n(n-1)}{2}}\)
\(\displaystyle{ n=4k \vee n=4k+1 ,k \in N}\)
Czyli np. dla \(\displaystyle{ k=1}\) bedziemy mieli dwa takie przypadki.
Dobrze to zrobiłem?
Wystarczy, że pokażemy, że taki graf istnieje.
Przykładem takiego grafu jest \(\displaystyle{ N}\)
Jego dopełnienie to :
\(\displaystyle{ Z}\)
(mam nadzieję, że wiesz o co chodzi- podałem Ci kształt takich grafow)
Wiesz chyba gdzie postawic wierzchołki, nie? To by było tyle
ODPOWIEDZ