Ilość możliwych liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Ilość możliwych liczb
Nie mogę sobie poradzić z zadaniem...w sumie to problemem, bo nie muszę tego zrobić na żadne zajęcia, tylko dla siebie.
Ile może być liczb o N cyfrach, w których zera ze sobą nie sąsiadują ( zer może być dowolna liczba )?
Potrzebował bym raczej listę kroków lub jakieś nakierowanie niż ostateczny wzór. Z góry dziękuje.
Ile może być liczb o N cyfrach, w których zera ze sobą nie sąsiadują ( zer może być dowolna liczba )?
Potrzebował bym raczej listę kroków lub jakieś nakierowanie niż ostateczny wzór. Z góry dziękuje.
Ilość możliwych liczb
Chyba najłatwiej będzie policzyć liczbę dowolnych liczb o N cyfrach a potem odjąć od tego liczbę tych w których zera sąsiadują. Można też liczyć od razu ale chyba policzyć te niepasujące będzie łatwiej. W obu przypadkach powinieneś otrzymać zależność rekurencyjną tzn. przy rozważaniu liczby N cyfrowej trzeba wziąć liczbę z przypadku liczby o długości N-1 i dodać do tego przypadki które dochodzą przy jednej cyfrze więcej. Oczywiście zawsze doklejasz liczbę z jednej strony, (proponuje z prawej, omijamy problemy ze zliczaniem liczb z zerami wiodącymi). Był podobny temat o ciągach 116497.htm . W nim praktycznie jest odpowiedź jednak trzeba właśnie policzyć niemożliwe przypadki itp.
Jak gdzieś się zatniesz to napisz gdzie oraz najlepiej przedstaw swój tok rozumowania.
Jak gdzieś się zatniesz to napisz gdzie oraz najlepiej przedstaw swój tok rozumowania.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Ilość możliwych liczb
Rozpatrywałem to podobnie.
Najpierw liczyłem ile jest liczb o N cyfrach, to nie jest trudne.
Po tym sprawdzałem ile jest liczb, w których występują 2 zera i ze sobą sąsiadują o odejmowałem od całości. Potem 3 itd, az do N-1. Ale klopot mam z policzeniem, czy wyznaczeniem ilości takich sąsiadujących zer ze sobą. w przypadku, przykładowo N = 8, przy 3 zerach sprawa się komplikuje i nie mogę sobie poradzić.
Najpierw liczyłem ile jest liczb o N cyfrach, to nie jest trudne.
Po tym sprawdzałem ile jest liczb, w których występują 2 zera i ze sobą sąsiadują o odejmowałem od całości. Potem 3 itd, az do N-1. Ale klopot mam z policzeniem, czy wyznaczeniem ilości takich sąsiadujących zer ze sobą. w przypadku, przykładowo N = 8, przy 3 zerach sprawa się komplikuje i nie mogę sobie poradzić.
Ilość możliwych liczb
Lepiej będzie to robić "od dołu", zaczynamy (dokładamy cyfry z prawej strony)
- \(\displaystyle{ N=1}\) - 10 liczb \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6,7,8,9,0\}}\)
- \(\displaystyle{ N=2}\) - mamy \(\displaystyle{ 9 \cdot 10}\) liczb, do każdej cyfry oprócz 0 możemy dodać dowolną cyfrę
- \(\displaystyle{ N=3}\) - mamy \(\displaystyle{ 80 \cdot 10}\) znów dodajemy każdą z cyfr tam gdzie nie ma zer na końcu, mamy jeszcze 9 liczb do których możemy na koniec dopisać nie-zero więc mamy w sumie \(\displaystyle{ 80 \cdot 10 + 9}\) lub wyraźniej \(\displaystyle{ (90-10) \cdot 10+9}\),
- \(\displaystyle{ N=4}\) - mamy \(\displaystyle{ 809}\) liczb z poprzedniej sytuacji, trzeba się zastanowić ile jest z zerami, ponieważ na końcu nie może być dwóch zer więc od razu zauważamy że zawsze mamy 10 liczby z zerami na końcu, do nic nie możemy dodać zera, mamy więc \(\displaystyle{ (809-10) \cdot 10}\) no i do tego 9 liczby z zerami na końcu do których możemy dodać cyfry 1-9 więc w sumie mamy \(\displaystyle{ (809-10) \cdot 10+9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Ilość możliwych liczb
Mam jeszcze tylko jedno pytanie. Czy w przypadku N = 3, gdy sprawdzamy na początku do ilu liczb możemy dopisać tę trzecią cyfrę, nie będzie ich 81, zamiast 80?
\(\displaystyle{ \lbrace 1,2,3,4,5,6,7,8,9\rbrace}\) na pierwszej pozycji i
\(\displaystyle{ \lbrace 1,2,3,4,5,6,7,8,9\rbrace}\) na pozycji drugiej
No i w sumie jak tak liczę na palcach, to tych liczb 2 cyfrowych z 0 na końcu jest 9:
\(\displaystyle{ \lbrace 10,20,30,40,50,60,70,80,90\rbrace}\)
\(\displaystyle{ (90-9) \cdot 10 + 9 \cdot 1\cdot 9}\)
no, chyba, że po prostu źle zrozumiałem cały zabieg...
\(\displaystyle{ \lbrace 1,2,3,4,5,6,7,8,9\rbrace}\) na pierwszej pozycji i
\(\displaystyle{ \lbrace 1,2,3,4,5,6,7,8,9\rbrace}\) na pozycji drugiej
No i w sumie jak tak liczę na palcach, to tych liczb 2 cyfrowych z 0 na końcu jest 9:
\(\displaystyle{ \lbrace 10,20,30,40,50,60,70,80,90\rbrace}\)
\(\displaystyle{ (90-9) \cdot 10 + 9 \cdot 1\cdot 9}\)
no, chyba, że po prostu źle zrozumiałem cały zabieg...
Ostatnio zmieniony 4 cze 2009, o 15:25 przez Ziemniak1990, łącznie zmieniany 2 razy.
Ilość możliwych liczb
Masz, rację, pomyliłem się, powinno być 81 i dalej też inne liczby wyjdą ale idea ta sama cały czas
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Ilość możliwych liczb
Tak, już wszystko wiem. Dzięki wielkie, nie wpadł bym na pomysł dokładania cyfr po kolei, więc bardzo pomogłeś.
Jeszcze w Twoim algorytmie się pomyliłeś mówiąc że takich liczb z zerami na końcu zawsze jest 9. Jest ich zawsze 9 razy więcej niż poprzednio.
Klikam, że pomogłeś:)
Jeszcze w Twoim algorytmie się pomyliłeś mówiąc że takich liczb z zerami na końcu zawsze jest 9. Jest ich zawsze 9 razy więcej niż poprzednio.
Klikam, że pomogłeś:)