Prawdopodobieństwo - partie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wektorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 40 razy

Prawdopodobieństwo - partie

Post autor: wektorek »

Partię 100 wyprodukowanych przedmiotów poddaje się wyrywkowej kontroli. Warunkiem odrzucenia całej partii jest znalezienie chociażby jednego wadliwego produktu wśród 5 sprawdzonych. Jakie jest prawdopodobieństwo odrzucenia całej partii, jeśli zawiera ona 5% przedmiotów wadliwych?
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

Prawdopodobieństwo - partie

Post autor: lina2002 »

Partia zostanie odrzucona, jeżeli co najmniej jedne z pięciu sprawdzonych przedmiotów będzie wadliwy. Opłaca się zrobić zdarzenie przeciwne: \(\displaystyle{ A'}\)-żaden z ze sprawdzonych przedmiotów nie będzie wadliwy. \(\displaystyle{ P(A')= \frac{{95 \choose 5}}{{100 \choose 5}}}\) (ponieważ jest 95 dobrych przedmiotów). Teraz już tylko rachunki \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=...}\)
ODPOWIEDZ