Kombinacje - winda
-
- Użytkownik
- Posty: 109
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 40 razy
Kombinacje - winda
Winda z 7 pasażerami zatrzymuje się na 10 piętrach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z pasażerów usiądzie na innym piętrze?
Kombinacje - winda
nie pamietam juz wzorow na kombinatoryke, wiec na logike:
1pasazer ma 10mozliwosci
2pasazer juz tylko 9
itp.
wychodzi: \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4}\)
1pasazer ma 10mozliwosci
2pasazer juz tylko 9
itp.
wychodzi: \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 109
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 40 razy
Kombinacje - winda
Greeh pisze:nie pamietam juz wzorow na kombinatoryke, wiec na logike:
1pasazer ma 10mozliwosci
2pasazer juz tylko 9
itp.
wychodzi: \(\displaystyle{ 10 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 \cdot 4}\)
To dzielone na 10^7, tak?
Bo na tyle opcji pasażerowie mogą wysiąść na 7 piętrach.