numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
mam takie zadanie :
numer pesel osoby urodzonej przed rokiem 2000 składa się z 11 cyfr. pierwsze sześć to ostatnie dwie cyfry roku urodzenia, miesiąc i dzień urodzin ( na przyklad, jesli ktos urodzil sie 13 grudnia 1981 roku, to jego pesel jest w postaci 811213...). kolejne pięć cyfr nie może być samymi zerami . oblicz, dla ilu osob urodzonych tego samego dnia wystarczy numerow.
zaczelam rozwiazywac to zadanie tak:
pierwszych szec cyfr nie biore pod uwage a dla kolejnych pięciu zastosowalabym wariacje z powtorzeniami gdzie k=10 a n=5
no i od tego trzeba jeszcze chyba odjac wariacje bez powtorzen (ten przypadek gdzie sa same zera) tylko nie wiem dokladnie jaka
wlasnie w tym miejscu stanelam
jesli ktos ma jakis pomysl i chcialby mi pomoc to bedzie mi milo:):)
pozdrawiam
justynka
numer pesel osoby urodzonej przed rokiem 2000 składa się z 11 cyfr. pierwsze sześć to ostatnie dwie cyfry roku urodzenia, miesiąc i dzień urodzin ( na przyklad, jesli ktos urodzil sie 13 grudnia 1981 roku, to jego pesel jest w postaci 811213...). kolejne pięć cyfr nie może być samymi zerami . oblicz, dla ilu osob urodzonych tego samego dnia wystarczy numerow.
zaczelam rozwiazywac to zadanie tak:
pierwszych szec cyfr nie biore pod uwage a dla kolejnych pięciu zastosowalabym wariacje z powtorzeniami gdzie k=10 a n=5
no i od tego trzeba jeszcze chyba odjac wariacje bez powtorzen (ten przypadek gdzie sa same zera) tylko nie wiem dokladnie jaka
wlasnie w tym miejscu stanelam
jesli ktos ma jakis pomysl i chcialby mi pomoc to bedzie mi milo:):)
pozdrawiam
justynka
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 2 paź 2004, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakau
- Pomógł: 5 razy
numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
Hmmmmmmmmm.... chyba troszkę przesadziłaś z podejściem do sprawy.
po rostu z 11 cyfr zostaje ci 5. jak wiadomo liczb 5cio cyfrobych jest 100000 (wraz z zerem) czyli numery bedą od 81121300001 do 81121399999 i będzie ich 99999
po rostu z 11 cyfr zostaje ci 5. jak wiadomo liczb 5cio cyfrobych jest 100000 (wraz z zerem) czyli numery bedą od 81121300001 do 81121399999 i będzie ich 99999
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Pomógł: 1 raz
numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
a kto powiedzial ze pesel nei moze miec numeru 00000 tylko musi miec 00001????
troche źle sprecyzowane zadanie bo jak wiem to w takcih zadanaich pisza ze nuemr zaczyna sie od 00001
troche źle sprecyzowane zadanie bo jak wiem to w takcih zadanaich pisza ze nuemr zaczyna sie od 00001
- juzef
- Użytkownik
- Posty: 890
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
Rozwiązanie zadania często można sobie ułatwić poprzez przeczytanie jego treści.mares43 pisze:a kto powiedzial ze pesel nei moze miec numeru 00000 tylko musi miec 00001????
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Pomógł: 1 raz
numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
TREŚĆ ZADANIA:
PESEL - dla ilu osób urodzonych tego samego dnia wystarczy numerów
nie ma nic napisane w tresci zadania o tym ze zaczynamy od pierwszego numeru.... wiec powinno byc 100000 wiem ze rozumujac prawidlowo nuemr powinien zaczynac sie od 01 ale juz kilka takcih zadan widzialem z numerami peselu i bylo w odpowiedzi ze zaczynamy od 00000 wiec stąd moja uwaga....
PESEL - dla ilu osób urodzonych tego samego dnia wystarczy numerów
nie ma nic napisane w tresci zadania o tym ze zaczynamy od pierwszego numeru.... wiec powinno byc 100000 wiem ze rozumujac prawidlowo nuemr powinien zaczynac sie od 01 ale juz kilka takcih zadan widzialem z numerami peselu i bylo w odpowiedzi ze zaczynamy od 00000 wiec stąd moja uwaga....
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2006, o 20:13 przez mares43, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 7 cze 2006, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: znienacka
- Podziękował: 14 razy
numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
Przeczytaj jeszcze raz treśc zadania.
Czyli od 00001 do 99999numer pesel osoby urodzonej przed rokiem 2000 składa się z 11 cyfr. pierwsze sześć to ostatnie dwie cyfry roku urodzenia, miesiąc i dzień urodzin ( na przyklad, jesli ktos urodzil sie 13 grudnia 1981 roku, to jego pesel jest w postaci 811213...). kolejne pięć cyfr nie może być samymi zerami . oblicz, dla ilu osob urodzonych tego samego dnia wystarczy numerow.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 16 wrz 2006, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gd
- Pomógł: 1 raz
numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
O W MORDE WIELKIE PRZEPRASZAM DLA WAS... ALE MAM TO ZADANIE Z INNEJ STRONY GDZIE JEST ODNOŚCIK TUTAJ I NIE CZYTALEM TUTAJ TEGO ZADANIA ALE NA TAMTEJ STRONIE ... MOJA GŁUPOTA , JAKI WSTYD....
- belmondo
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sławno/koszalin
- Podziękował: 5 razy
numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
Nie lubie kombinatoryki, bo ciezko mi ja sie rozumuje, tak jak i w tym przypadku. Wiec albo zle mysle albo w rozwiazaniach jest blad. Z tresci zadania wynika ze pesel ma byc dany dla osob ktore urodzily sie tego samego DNIA (nie miesiaca, ani roku - myslenie czysto matematyczne) wiec skoro samych ostatnich 5-ciu cyfr moze byc \(\displaystyle{ 10\cdot10\cdot10\cdot10\cdot9}\) bo samych zer byc nie moze, to jeszcze dochodzi przednia czesc PESEL-u, czyli dla roku \(\displaystyle{ 10\cdot10}\) i dla miesiecy \(\displaystyle{ 2\cdot10}\) i teraz wystarczy to wymnozyc i odpowiedz powinna wyjsc \(\displaystyle{ 10^{7} \cdot2\cdot9}\), wg mojego rozumowania. Niech ktos potwierdzi lub zaneguje, bo nie bede mogl spac
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
moje podejście jest takie: skoro treść zadania mówi, że tego samego dnia, to ma na myśli np 10, niekoniecznie tego samego roku i miesiąca. a więc:
1,2 - 100 sposobów - od roku 1900 to 1999
3,4 - 12 sposobów - od stycznia do grudnia
5,6 - tu jest problem. bo musimy uwzględnić, że nie każdy miesiąc ma 31 dni, więc np odpadają wszystkie pesele serii XX0231XXXXX, oraz XX0230XXXXX. tak samo nie może być 31 kwiecień itd
pozostałe 5 cyfr - od 00001 do 99999 jak to było już mówione
1,2 - 100 sposobów - od roku 1900 to 1999
3,4 - 12 sposobów - od stycznia do grudnia
5,6 - tu jest problem. bo musimy uwzględnić, że nie każdy miesiąc ma 31 dni, więc np odpadają wszystkie pesele serii XX0231XXXXX, oraz XX0230XXXXX. tak samo nie może być 31 kwiecień itd
pozostałe 5 cyfr - od 00001 do 99999 jak to było już mówione
- belmondo
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sławno/koszalin
- Podziękował: 5 razy
numer pesel - dla ilu osob starczy numerow?
racja, pomylilem sie w miesiacach, dzieki. No i z tymi "nierownymi" miesiacami by trza bylo powalczyc, juz rozumiem.