Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
Witam,
\(\displaystyle{ x{1} + x{2} + x{3} + x{4} = 51}\)
\(\displaystyle{ x{1} x{2} x{3} x{4}}\) są liczbami uporządkowanymi, całkowitymi, dodatnimi.
czyli że np 1 2 3 4 a już nie 1 3 2 4 bo 3>2 a stoi wcześniej.
mam wyznaczyć rozwiązując analitycznie ilość takich uporządkowanych czwórek...
Jak to ugryść??
Pozdrawaim,
qer
Zdecydowanie bardziej pasuje tutaj. Temat również zmieniłem na bardziej adekwatny.
Rogal
\(\displaystyle{ x{1} + x{2} + x{3} + x{4} = 51}\)
\(\displaystyle{ x{1} x{2} x{3} x{4}}\) są liczbami uporządkowanymi, całkowitymi, dodatnimi.
czyli że np 1 2 3 4 a już nie 1 3 2 4 bo 3>2 a stoi wcześniej.
mam wyznaczyć rozwiązując analitycznie ilość takich uporządkowanych czwórek...
Jak to ugryść??
Pozdrawaim,
qer
Zdecydowanie bardziej pasuje tutaj. Temat również zmieniłem na bardziej adekwatny.
Rogal
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
A to niby dlaczego? Czy czwórka (1, 2, 3, 45) wyznacza ciąg arytmetyczny?
Co do problemu - możesz spróbować na pałę - na ile sposobów możesz wybrać pierwszy wyraz, do niego dobrać drugi, potem do tamtych trzeci i na końcu czwarty, tak aby warunki zadania były spełnione.
Oczywiście to się jakimś wzorem chyba od razu daje ująć, ale jak zaczniesz tak kombinować, to powinieneś wpaść na wzór spokojnie.
Co do problemu - możesz spróbować na pałę - na ile sposobów możesz wybrać pierwszy wyraz, do niego dobrać drugi, potem do tamtych trzeci i na końcu czwarty, tak aby warunki zadania były spełnione.
Oczywiście to się jakimś wzorem chyba od razu daje ująć, ale jak zaczniesz tak kombinować, to powinieneś wpaść na wzór spokojnie.
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
wypisałem większość możliwości, ale ich analiza nie naproawdziła mnie na wzór.. może naprowadzicie mnie jakoś??
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
Napisałem na to program zakładając, że ciąg liczb jest rosnący i wyszły 672 możliwości
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
nie,czeslaw pisze:A 1 1 1 48 może być?
x1<x2<x3<x4
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
Liczby tych możliwości to liczba rozwiązań równania \(\displaystyle{ 4a+3b+2c+d=51}\) w liczbach całkowitych dodatnich, rozpisując przypadki dla a i b dostajemy 84 przypadki no i przy pomocy komputera wyszło mi 678 możliwości, ale gdyby ktoś zarzucił jakąś metodą na liczbę rozwiązań takiego równania (albo ogólniej \(\displaystyle{ na_n+(n-1)a_{n-1}+...+2a_2+a_1=p}\)) to bym chętnie przeczytał
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
Ja sobie w arkuszu szybko zrobiłem, mała liczba zmiennych i mała liczba p więc nawet nie opłacało się włączać nic większego.
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
ja w C++
Kod: Zaznacz cały
#include<iostream>
using namespace std;
int main()
{
int ile=0;
for(int i=1;i<52;i++)
for(int j=i+1;j<52;j++)
for(int k=j+1;k<52;k++)
for(int l=k+1;l<52;l++)
if(i+j+k+l==51) ile++;
printf("%d
",ile);
system("pause");
return(0);
}
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
faktycznie rozwiązań ma być 672, więc program działa dobrze (odpowiedz podał mi wykładowca)
ale potrzebuje rozwiązać to zadanie analitycznie myślę nad nim i nic mi nie przychodzi do głowy
może jakoś kombinatorykom da się to ugryść?? :/ wynik mamy = 672, terz trzeba kombinować...
ale potrzebuje rozwiązać to zadanie analitycznie myślę nad nim i nic mi nie przychodzi do głowy
może jakoś kombinatorykom da się to ugryść?? :/ wynik mamy = 672, terz trzeba kombinować...
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
Po przemyśleniach wydaje mi się że to pójdzie z funkcji tworzących, mianowicie rozpatrując
\(\displaystyle{ \left( \sum_{i=1}^{51} x^{i} \right) \cdot \left( \sum_{i=1}^{25} x^{2i} \right) \cdot \left( \sum_{i=1}^{17} x^{3i} \right) \cdot \left( \sum_{i=1}^{12} x^{4i} \right)=...}\)
Odpowiedzią będzie współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{51}}\) (jego policzenie sprowadza się w sumie do naszego zadania) ale na jego obliczanie są chyba jakieś nieskomplikowane metody, ale ja ich jeszcze nie znam, albo mam jakieś zaćmienie.
\(\displaystyle{ \left( \sum_{i=1}^{51} x^{i} \right) \cdot \left( \sum_{i=1}^{25} x^{2i} \right) \cdot \left( \sum_{i=1}^{17} x^{3i} \right) \cdot \left( \sum_{i=1}^{12} x^{4i} \right)=...}\)
Odpowiedzią będzie współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{51}}\) (jego policzenie sprowadza się w sumie do naszego zadania) ale na jego obliczanie są chyba jakieś nieskomplikowane metody, ale ja ich jeszcze nie znam, albo mam jakieś zaćmienie.
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
dowiedzialem sie, ze to jest rownanie diofantyczne, wie ktos jak to ruszyc??-- 29 maja 2009, o 14:26 --
bylem u doktora na uczelni u ktorego mam to zadanie i powiedzial, ze to wlasnie z funkcji tworzacych mam byc. Mam teraz pytanie - jak doszedles do takiego wzoru, tzn czemu na gorze jest 51, pozniej 25, pozniej 17 i 12 oraz czemu przy x-ach potego wiekszaja sie o i??abc666 pisze:Po przemyśleniach wydaje mi się że to pójdzie z funkcji tworzących, mianowicie rozpatrując
\(\displaystyle{ \left( \sum_{i=1}^{51} x^{i} \right) \cdot \left( \sum_{i=1}^{25} x^{2i} \right) \cdot \left( \sum_{i=1}^{17} x^{3i} \right) \cdot \left( \sum_{i=1}^{12} x^{4i} \right)=...}\)
Odpowiedzią będzie współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{51}}\) (jego policzenie sprowadza się w sumie do naszego zadania) ale na jego obliczanie są chyba jakieś nieskomplikowane metody, ale ja ich jeszcze nie znam, albo mam jakieś zaćmienie.
Ilość rosnących ciągów 4-elementowych spełniających warunek
Kurde, skasowało mi się wszystko ale napisze jeszcze raz
Jakoś przegapiłem twoją odpowiedź w temacie
Równanie \(\displaystyle{ 4a+3b+2c+d=51}\) jest stąd iż możemy przedstawić x'ksy w postaci
\(\displaystyle{ x_1=a\\
x_2=a+b\\
x_3=a+b+c\\
x_4=a+b+c+d\\
a,b,c,d>0}\)
Teraz naszą sytuację możemy przedstawić jako ilość sposobów rozmienienia 51 (powiedzmy zł) przy użyciu monet 1,2,3,4zł z tym że każdej monety musimy użyć chociaż raz. O tym problemie jest np. tutaj na początku.
A te liczby o które pytasz są stąd iż nie można rozmienić 51zł przy pomocy np. 18 monet 3zł i czegoś jeszcze bo \(\displaystyle{ 18 \cdot 3=54>51}\), ogólnie będzie \(\displaystyle{ \left[ \frac{51}{k} \right]}\) gdzie k to nominał a \(\displaystyle{ }\) cecha z b
A dlaczego tak się mnoży także masz pod tym linkiem który podałem.
Pytałem jeden osoby z forum, która zamieściła w innym temacie odpowiedź do podobnego zadania, ale ona użyła komputera. Myślałem nad tym trochę ale nic nie wymyśliłem, ktoś z większą wiedzą mógłby się wypowiedzieć w temacie.
Jakoś przegapiłem twoją odpowiedź w temacie
Równanie \(\displaystyle{ 4a+3b+2c+d=51}\) jest stąd iż możemy przedstawić x'ksy w postaci
\(\displaystyle{ x_1=a\\
x_2=a+b\\
x_3=a+b+c\\
x_4=a+b+c+d\\
a,b,c,d>0}\)
Teraz naszą sytuację możemy przedstawić jako ilość sposobów rozmienienia 51 (powiedzmy zł) przy użyciu monet 1,2,3,4zł z tym że każdej monety musimy użyć chociaż raz. O tym problemie jest np. tutaj na początku.
A te liczby o które pytasz są stąd iż nie można rozmienić 51zł przy pomocy np. 18 monet 3zł i czegoś jeszcze bo \(\displaystyle{ 18 \cdot 3=54>51}\), ogólnie będzie \(\displaystyle{ \left[ \frac{51}{k} \right]}\) gdzie k to nominał a \(\displaystyle{ }\) cecha z b
A dlaczego tak się mnoży także masz pod tym linkiem który podałem.
Pytałem jeden osoby z forum, która zamieściła w innym temacie odpowiedź do podobnego zadania, ale ona użyła komputera. Myślałem nad tym trochę ale nic nie wymyśliłem, ktoś z większą wiedzą mógłby się wypowiedzieć w temacie.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, o 16:37 przez abc666, łącznie zmieniany 1 raz.