kule - losowanie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

kule - losowanie

Post autor: Ankaaa993 »

z urny w której jest 5 kul ponumerowanych od 1 do 5 losujemy kolejno bez zwracania 2 kule.
Wyznacz zdarzenia
A za drugim razem wylosowano liczbę parzystą
B - pierwsza wylosowana liczba jest mniejsza od drugiej.
Wyznacz A(suma)B.
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

kule - losowanie

Post autor: De Moon »

Dla 2 losowań możesz rozwiązać drzewkiem.
Tomcat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 62 razy

kule - losowanie

Post autor: Tomcat »

Na początek: \(\displaystyle{ A \cup B=A+B-A \cap B}\)
I teraz po kolei, rozpatrując kolejne przypadki.

A:
1. pierwsza liczba jest nieparzysta druga parzysta - 3*2 przypadków
2. obie parzyste - 2 przypadki
W sumie 8 przypadków

B:
4+3+2+1 przypadków w sumie 10

A w sumie z B:
pierwsza mniejsza od drugiej parzystej - 1+3 w sumie 4 przypadki

\(\displaystyle{ A \cup B=A+B-A \cap B=8+10-4=14}\)
ODPOWIEDZ