oszacowanie razy dwa

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
qer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 15 maja 2009, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

oszacowanie razy dwa

Post autor: qer »

Witam,
muszę oszacować coś takiego:
\(\displaystyle{ {2n \choose n} = 0(?)}\)

oraz

\(\displaystyle{ { n^{2} \choose n} = 0(?)}\)
Pomóżcie...
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

oszacowanie razy dwa

Post autor: meninio »

Rozpisz te wyrażenia, a następnie spróbuj może skorzystać, ze wzoru Stirlinga:
\(\displaystyle{ n! \approx \sqrt{2\pi n} \left( \frac{n}{e}\right)^n}\)
ODPOWIEDZ