jak mogę to rozwiązać?
\(\displaystyle{ x! = 10 \cdot (x-1)!}\)
silnia-równanie z x.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
silnia-równanie z x.
\(\displaystyle{ x! = 10 \cdot (x-1)!}\)
\(\displaystyle{ \frac{x!}{(x-1)!}=10}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)!x}{(x-1)!}=10}\)
\(\displaystyle{ x=10}\)
\(\displaystyle{ \frac{x!}{(x-1)!}=10}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-1)!x}{(x-1)!}=10}\)
\(\displaystyle{ x=10}\)