Znajdowanie liczb spełniających warunki
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
Znajdowanie liczb spełniających warunki
Witam Jestem nowy więc wybaczcie jeżeli źle umieściłem temat ale zadanie które zaraz przedstawie skojarzyło mi się z tym działem
Tak więc treść zadania jest następująca:
"Znajdź wszystkie liczby trzycyfrowe, których suma dwóch dowolnie wybranych cyfr dzieli się przez trzecią cyfrę np. 111 lub 963. Czy potrafisz odkryć metodę ich wyszukiwania ?"
To jest moje "zdać lub nie zdać" z matematyki
Pozdrawiam
Tak więc treść zadania jest następująca:
"Znajdź wszystkie liczby trzycyfrowe, których suma dwóch dowolnie wybranych cyfr dzieli się przez trzecią cyfrę np. 111 lub 963. Czy potrafisz odkryć metodę ich wyszukiwania ?"
To jest moje "zdać lub nie zdać" z matematyki
Pozdrawiam
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Znajdowanie liczb spełniających warunki
Najpierw zauważmy, że suma dwóch mniejszych cyfr musi być równa lub większa od największej.
Teraz wykluczymy 0, gdyż nie mozńa dzielić przez 0. W naszym ciągu pozostało 9 cyfr.
Teraz zauważmy, że wszystkie liczby postaci aaa spełniają warunki. Mamy więc:
111;222;333;444;555;666;777;888;999
Teraz znajdzmy liczby innej postaci, gdzie a=b+c
Jedynka nie ma.
Dla a=2 mamy 211
a=3 mamy 321
a=4 mamy 422
//a=5 mamy 523// EDIT: nie ma liczb spełniających warunki
a=6 mamy 633 i 642
a=7 nie ma
a=8 mamy 844
a=9 mamy 963
Te liczby i ich permutacje spełniają warunki.
Teraz wykluczymy 0, gdyż nie mozńa dzielić przez 0. W naszym ciągu pozostało 9 cyfr.
Teraz zauważmy, że wszystkie liczby postaci aaa spełniają warunki. Mamy więc:
111;222;333;444;555;666;777;888;999
Teraz znajdzmy liczby innej postaci, gdzie a=b+c
Jedynka nie ma.
Dla a=2 mamy 211
a=3 mamy 321
a=4 mamy 422
//a=5 mamy 523// EDIT: nie ma liczb spełniających warunki
a=6 mamy 633 i 642
a=7 nie ma
a=8 mamy 844
a=9 mamy 963
Te liczby i ich permutacje spełniają warunki.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2009, o 18:18 przez Artist, łącznie zmieniany 1 raz.
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Znajdowanie liczb spełniających warunki
\(\displaystyle{ 5+2=7}\)Artist pisze:a=5 mamy 523
\(\displaystyle{ 3 \nmid 7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
Znajdowanie liczb spełniających warunki
No właśnie, motyw jest taki żeby suma każdych dwóch liczb w liczbe 3cyfrowej, była dzielona przez 3 liczbe.
a= b+c
b= a+c
c= a+b
Co jeszcze myślicie.? Te zadanie jest strasznie trudne ...
Tak wogóle jeszcze w treści zadania pisze żeby odkryć metode ich otrzymywania ... bo warunki wszyscy razem pewnie byśmy znaleźli.
1. Nie mogą być 2 zera.
2. Jak już kolega wspomniał, liczba 3cyfrowa o tych samych liczbach też może być.
a= b+c
b= a+c
c= a+b
Co jeszcze myślicie.? Te zadanie jest strasznie trudne ...
Tak wogóle jeszcze w treści zadania pisze żeby odkryć metode ich otrzymywania ... bo warunki wszyscy razem pewnie byśmy znaleźli.
1. Nie mogą być 2 zera.
2. Jak już kolega wspomniał, liczba 3cyfrowa o tych samych liczbach też może być.
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Znajdowanie liczb spełniających warunki
Można jeszcze zauważyć, ze liczby 5 i 7 nie występuja w żadnym pozostałym ukłądzie. Może dla nich nie mozńa "dopasować" cyfr? Ale to tylko może jakiś trop (może błedny). No i zauważ, że nie mozę być dwóch parzystych i jednej nieparzystej. Parzysta+nieparzysta=nieparzysta a dzielimy przez parzysta.
Pozdrawiam, ja tu chyba więcej nie pomogę.
Pozdrawiam, ja tu chyba więcej nie pomogę.
Znajdowanie liczb spełniających warunki
111, 112, 121, 123, 132,
211, 213, 222, 224, 231, 242, 246, 264,
312, 321, 333, 336, 363, 369, 396,
422, 426, 444, 448, 462, 484,
555,
624, 633, 639, 642, 666, 693
777,
844, 888,
936, 963, 999
39 sztuk
211, 213, 222, 224, 231, 242, 246, 264,
312, 321, 333, 336, 363, 369, 396,
422, 426, 444, 448, 462, 484,
555,
624, 633, 639, 642, 666, 693
777,
844, 888,
936, 963, 999
39 sztuk
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
Znajdowanie liczb spełniających warunki
Jesteś pewien Xami że to są wszystkie liczby.? A zauważyłeś może jakiś sposób ich wyprowadzania.?
Można zauważyć, że jeżeli jakaś liczba pasuje to można ją zapisać w 6 postaciach, np:
123
213
231
213
321
312
Wnioski: nie może być żadnego 0, jak są 3 takie same cyfry to mogą być ...
Można zauważyć, że jeżeli jakaś liczba pasuje to można ją zapisać w 6 postaciach, np:
123
213
231
213
321
312
Wnioski: nie może być żadnego 0, jak są 3 takie same cyfry to mogą być ...
Znajdowanie liczb spełniających warunki
Sprawdziłem rachunki, 39 sztuk.
- 111
112 121 211
123 132 213 231 312 321
222
224 242 422
246 264 426 462 624 642
333
336 363 633
369 396 639 693 936 963
444
448 484 844
555
666
777
888
999