Mam 2 takie zadanka:
1. Dziesięć kul rozmieszczamy w dziesięciu szufladach. Jakie jest prawdopodobieństwo,że wszystkie szuflady będą zajęte?
2. Windą, zatrzymującą się na 6 piętrach jadą 4 osoby. Jakie jest prawdopodobieństwo tego,że każda z nich wysiądzie na innym piętrze?
BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNA...
prawdopodobieństwo 2 ZADANKA
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
prawdopodobieństwo 2 ZADANKA
:::1:::
\(\displaystyle{ \frac{10!}{10 ^{10} }}\)
:::2:::
\(\displaystyle{ \frac{V ^{4} _{6} }{6 ^{4} }= \frac{ \frac{6!}{2!} }{6 ^{4} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{10!}{10 ^{10} }}\)
:::2:::
\(\displaystyle{ \frac{V ^{4} _{6} }{6 ^{4} }= \frac{ \frac{6!}{2!} }{6 ^{4} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 142 razy
prawdopodobieństwo 2 ZADANKA
a JESZCZE TO CHCIAŁABYM SPRAWDZIĆ: TEST SKŁADA SIE Z 10 PYTAŃ, NA KTÓRE MOŻEMY ODPOWIEDZIEC ,,TAK" LUB ,,NIE" TEST JEST ZALICZONY JESLI POPRAWNIE ODPOWIEMY NA CONAJMNIEJ 9 PYTAŃ. JAKIE JEST PRAWDOPODOBIENSTWO ZALICZENIA TESTU JESLI ODPOWIEDZI LOSUJEMY LOSOWO?