TALIA KART

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

TALIA KART

Post autor: Ankaaa993 »

proszę o pomoc w zadaniu:
a) z talii 52 kart wylosowano 6. wszystkie wylosowane karty to kiery. ( wszystkich kierow jest w talii 13). na ile sposobow mozna dokonac takiego wyboru?
b) z talii 52 kart wylosowano 6. dwie z wylosowanych kart to kiery, pozostałe to piki. na ile sposobow mozna dokonać takiego wyboru?
BARDZO PROSZE O POMOC ..
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

TALIA KART

Post autor: Gotta »

a)
\(\displaystyle{ {13 \choose 6}}\)

b)
\(\displaystyle{ {13 \choose 2}\cdot {13 \choose 4}}\)
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

TALIA KART

Post autor: Ankaaa993 »

dzięki ;*-- 4 maja 2009, o 22:15 --A jeszcze jedno: Na parkingu salonu samochodowego stoi 15 samochodów tej samej marki. Cztery samochody są czarne, trzy srebrne, a pozostałe granatowe. Wybieramy 3 samochody. Na ile sposobów można dokonać wyboru, jeśli wszystkie samochody mają być:
a) w różnych kolorach,
b) w tym samym kolorze..
Gotta, dziękuje za pomoc. jestem nowa, jeśli cchesz powiedz jak mogę wsyatwić opinię,że pomoglas.
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

TALIA KART

Post autor: Gotta »

a)
\(\displaystyle{ {4 \choose 1}\cdot {3 \choose 1}\cdot {8 \choose 1}}\)

b)
\(\displaystyle{ {4 \choose 3}+ {3 \choose 3}+ {8 \choose 3}}\)
ODPOWIEDZ