wykazać równość z symbolem newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

wykazać równość z symbolem newtona

Post autor: szymek12 »

Wykazać, że \(\displaystyle{ {n\choose 1} \cdot 1- {n\choose 2} \cdot \frac{1}{2}+{n\choose 3} \cdot \frac{1}{3}-...+{n\choose n} \cdot \frac{1}{n}=1+ \frac{1}{2} +...+ \frac{1}{n}}\) dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\).
abc666

wykazać równość z symbolem newtona

Post autor: abc666 »

Może indukcyjnie? Raczej nie powinno być trudne.
szymek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 659
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów
Podziękował: 136 razy
Pomógł: 54 razy

wykazać równość z symbolem newtona

Post autor: szymek12 »

Jak indukcyjnie?
Jak postawię tezę to w ostatnim symbolu mam: \(\displaystyle{ n\choose n+1}\) - sprzeczność
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

wykazać równość z symbolem newtona

Post autor: wbb »

szymek12 pisze:Jak indukcyjnie?
Jak postawię tezę to w ostatnim symbolu mam: \(\displaystyle{ n\choose n+1}\) - sprzeczność
\(\displaystyle{ {n\choose n}=1}\), więc w ostatnim składniku sumy po lewej stronie równości masz tylko \(\displaystyle{ \frac{1}{n+1}}\).
ODPOWIEDZ