Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć bo nie łape w tym zadaniu zastosowania kombinatoryki a wiem że jest napewno. Z góry dzięki
1. Oblicz liczbę przekątnych ośmiokąta wypukłego
2. Ile istnieje trójkątów, których każdy wierzchołk jest wierzchołkiem ustalonego siedmiokąta wypukłego
Zadania z zastosowaniem kombinacji
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadania z zastosowaniem kombinacji
1) \(\displaystyle{ C_{8}^{2}-8=20}\)
Ustalasz liczbę kombinacji wyboru dwóch z ośmiu wierzchołków i odejmujesz te odcinki które stanowią boki wielokąta.
Ustalasz liczbę kombinacji wyboru dwóch z ośmiu wierzchołków i odejmujesz te odcinki które stanowią boki wielokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 17 lut 2006, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 3 razy
Zadania z zastosowaniem kombinacji
ROZWIĄZANIE
2)
Liczba kombinacji jest równa \(\displaystyle{ C_{n}^{k}}\)
gdzie
n=7 bo tyle jest kątów siedmiokąta
k=3 bo tyle jest kątów trójkąta
Zatem:
\(\displaystyle{ C_{7}^{3}={7\choose 3}=35}\)
Czy dobrze to obliczyłem ??
2)
Liczba kombinacji jest równa \(\displaystyle{ C_{n}^{k}}\)
gdzie
n=7 bo tyle jest kątów siedmiokąta
k=3 bo tyle jest kątów trójkąta
Zatem:
\(\displaystyle{ C_{7}^{3}={7\choose 3}=35}\)
Czy dobrze to obliczyłem ??
Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, o 08:27 przez renf7, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Zadania z zastosowaniem kombinacji
Wg mnie poprawnie.
Dwa drobiazgi:
- przy zapisie kombinacji, to przy takim opisie literki na odwrót
- chyba bardziej interesują nas wierzchołki niż kąty, czyż nie?
Dwa drobiazgi:
- przy zapisie kombinacji, to przy takim opisie literki na odwrót
- chyba bardziej interesują nas wierzchołki niż kąty, czyż nie?