wzór ogólny, rekurencyjny

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

wzór ogólny, rekurencyjny

Post autor: mateusz.ex »

Znajdź wzór ogólny ciągu określonego rekurencyjnie \(\displaystyle{ a_{1}=5}\) i \(\displaystyle{ a_{n+1}= \frac{1}{an}}\)
brain_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 kwie 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

wzór ogólny, rekurencyjny

Post autor: brain_91 »

\(\displaystyle{ 5^{-1^{n+1}}}\)
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

wzór ogólny, rekurencyjny

Post autor: mateusz.ex »

mam jeszcze jeden przyklad:
a) \(\displaystyle{ a_{1}=7}\) i \(\displaystyle{ a_{n+1}=- a_{n}}\)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

wzór ogólny, rekurencyjny

Post autor: Rogal »

Bardzo fajnie, ja mam wiele, ale może warto zrobić analogicznie jak poprzednie, czy spróbować się choć przez chwilę zastanowić, co?
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

wzór ogólny, rekurencyjny

Post autor: mateusz.ex »

zastanawiałam sie, i wyszło mi cos takiego \(\displaystyle{ an=7*1^{n-1}}\), ale źle, bo nie wiem jak to zapisac.
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

wzór ogólny, rekurencyjny

Post autor: lina2002 »

\(\displaystyle{ 1}\) podniesione do dowolnej potęgi daje nadal \(\displaystyle{ 1}\), więc to jest bez sensu. Zauważyłeś zapewne, że ciąg przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 7}\) dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystego, a \(\displaystyle{ -7}\) dla parzystego, więc może warto by \(\displaystyle{ 7}\) przemnożyć przez \(\displaystyle{ -1}\) podniesione do odpowiedniej potęgi.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2009, o 22:10 przez lina2002, łącznie zmieniany 1 raz.
mateusz.ex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gradowa
Podziękował: 357 razy

wzór ogólny, rekurencyjny

Post autor: mateusz.ex »

moze \(\displaystyle{ a_{n}=7*(-1)^{n+1}}\)
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

wzór ogólny, rekurencyjny

Post autor: lina2002 »

Owszem .

Uwaga czysto techniczna: Kiedy piszesz w LaTeX-ie masz po lewej stronie taki przycisk z kropką po wciśnięciu którego pojawia się cdot . Ten znaczek to znak mnożenia i wygląda ładniej niż gwiazdka .

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ