Liczba odkrytych kart (z 52) potrzebna do odkrycia zadanej 1

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
music
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 kwie 2009, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Liczba odkrytych kart (z 52) potrzebna do odkrycia zadanej 1

Post autor: music »

Witam.

Talia składa się z 52 kart. Jaka jest szansa (średni koszt) trafienia na króla kier? Zrobiłem to w taki sposób: \(\displaystyle{ [\frac{1}{52} + \frac{2}{52} + \frac{3}{52} + ... + 1]}\) stosując wzór na sumę ciągu arytmetycznego \(\displaystyle{ S_{n}=\frac{a_{1}+a_{n}}{2}\cdot n}\) - otrzymałem: \(\displaystyle{ \frac{(\frac{1}{52}+\frac{52}{52})}{2}*52 = 26,5}\). Czy dobrze myślę?

A teraz drugi podpunkt. Jaka jest szansa trafienia na tego króla kier JEŚLI pierwsze 13 kart jest w kolorze czerwonym (czyli kier bądź karo). I tutaj zaczynam mieć problem... Jakaś wskazówka?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, o 19:52 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Proszę zapoznać się z instrukcją LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm.
astuhu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 359
Rejestracja: 24 lut 2009, o 21:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 87 razy
Pomógł: 35 razy

Liczba odkrytych kart (z 52) potrzebna do odkrycia zadanej 1

Post autor: astuhu »

jest tylko jeden krol kier wiec moc A to 1 i dzielisz to przez liczbe wszystkich mozliwosci czyli 1/52
music
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 22 kwie 2009, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Liczba odkrytych kart (z 52) potrzebna do odkrycia zadanej 1

Post autor: music »

no dobrze, ale pytanie brzmi: jaki jest średni koszt (tj. liczba odkrytych kart) natrafienia na KRÓLA KIER ??
ODPOWIEDZ