równanie z silnią

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
06apple
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 09:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

równanie z silnią

Post autor: 06apple »

\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-2)!}=90}\)

Proszę o pomoc, robię na różne sposoby i nie mogę nic z tego wyliczyć.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, o 10:29 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu. Proszę zapoznać się z instrukcją LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

równanie z silnią

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!(n-1)n}{(n-2)!} =90 \Leftrightarrow (n-1)n=90 \Leftrightarrow n^2-n-90=0 \Leftrightarrow ...}\)
06apple
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 09:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

równanie z silnią

Post autor: 06apple »

dziękuje za szybką odpowiedz-- 18 kwi 2009, o 11:04 --ale mam jeszcze jedno pytanie dlaczego w miejscu n! w liczniku, jest (n-1)n ?
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

równanie z silnią

Post autor: patry93 »

Albowiem \(\displaystyle{ n! = \underbrace{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot \ldots \cdot (n-3) \cdot (n-2)}_{(n-2)!} \cdot (n-1) \cdot n}\)
06apple
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 09:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

równanie z silnią

Post autor: 06apple »

dziękuje za wytłumaczenie, pozdrawiam
ODPOWIEDZ