rejsestracja 879 pojazdów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kasienka16m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 09:28
Płeć: Kobieta

rejsestracja 879 pojazdów

Post autor: kasienka16m »

Co najmniej ilu cyfrowe numery winniśmy tworzyc, aby mozna bylo zarejestrowac 879 pojazdów, jeśli:
a) cyfry nie mogą sie powtarzac w numerze
b) cyfry mogą się powtarzac?
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

rejsestracja 879 pojazdów

Post autor: Gacuteek »

a)4
b)3
kasienka16m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 09:28
Płeć: Kobieta

rejsestracja 879 pojazdów

Post autor: kasienka16m »

a jakieś uzasadnienie moge prosic ??
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

rejsestracja 879 pojazdów

Post autor: Gacuteek »

proszę bardzo:

a)\(\displaystyle{ 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \ge 879}\)

b)\(\displaystyle{ 9 \cdot 10 \cdot 10 \ge 879}\)
ODPOWIEDZ