Liczby podzielne przez 25

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Kasiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 8 mar 2009, o 19:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 10 razy

Liczby podzielne przez 25

Post autor: Kasiaczek »

Z cyfr: 0, 1, 2, 3, 5, 6 tworzymy liczbę 4cyfrową, przy czym cyfry nie mogą się powtarzać. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 25?
Mi wszystkich liczb wyszło 225, mojej koleżance 300, ale nie wiemy, co z prawdopodobieństwem. Czekamy na pomoc:)-- 7 kwi 2009, o 16:33 --Mi tez wyszlo wszystkich liczb 300;P
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Liczby podzielne przez 25

Post autor: Ateos »

po pierwsze: cyfry nie mogą się powtarzać

x,y,2,5 . x,y, to liczby ze zbioru: 0,1,3,6
(0nie moze byc na poczatku):
mozliwosci: 3x3=9

x,y,50 , x,y to liczby ze zbioru: 1;2;3;6
(0nie ...)
mozliwosci: 4x3=12

koncowka 75 i 00 nie moze byc bo nie mamy dwoch zer i siodemki w naszym zbiorze

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{\Omega}= \frac{12+9}{5 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3}= \frac{21}{300}=0,07}\)
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2009, o 16:55 przez Ateos, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Liczby podzielne przez 25

Post autor: Gacuteek »

podzielne przez 25:

- na końcu xx50 :

\(\displaystyle{ 4 \cdot 3=12}\)

- na końcu xx25:

\(\displaystyle{ 3 \cdot 3=9}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{12+9}{300}= \frac{21}{300}= \frac{7}{100}}\)

LICZBY 4-CYFROWE!!!
pozdro dla koleżanki;]
ODPOWIEDZ