Możliwości ustawienia
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 3 sty 2009, o 14:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 14 razy
Możliwości ustawienia
Określ, ile jest możliwości ustawienia 10 chłopców i 10 dziewcząt tak aby dziewczyny i chłopcy stali na przemian.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Możliwości ustawienia
Jeśli pierwszy będzie stał chłopiec to: chłopców możemy ustawić na \(\displaystyle{ 10!}\) sposobów, a przy każdym sposobie ustawienia chłopców dziewczynki możemy ustawić na \(\displaystyle{ 10!}\) sposobów.
Ilość sposobów: \(\displaystyle{ 10!\cdot 10!}\)
Jeśli pierwsza będzie stała dziewczynka to: dziewczynki możemy ustawić na \(\displaystyle{ 10!}\) sposobów, a przy każdym sposobie ustawienia dziewczynek chłopców możemy ustawić na \(\displaystyle{ 10!}\) sposobów.
Ilość sposobów: \(\displaystyle{ 10!\cdot 10!}\)
10 chłopców i 10 dziewczyn może ustawić, tak aby stali na przemian, na: \(\displaystyle{ 10!\cdot 10!+10!\cdot 10!=2\cdot \left( 10!) ^2}\) sposobów.
Ilość sposobów: \(\displaystyle{ 10!\cdot 10!}\)
Jeśli pierwsza będzie stała dziewczynka to: dziewczynki możemy ustawić na \(\displaystyle{ 10!}\) sposobów, a przy każdym sposobie ustawienia dziewczynek chłopców możemy ustawić na \(\displaystyle{ 10!}\) sposobów.
Ilość sposobów: \(\displaystyle{ 10!\cdot 10!}\)
10 chłopców i 10 dziewczyn może ustawić, tak aby stali na przemian, na: \(\displaystyle{ 10!\cdot 10!+10!\cdot 10!=2\cdot \left( 10!) ^2}\) sposobów.