Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
Oznaczmy przez \(\displaystyle{ d_{n}}\) liczbę wszystkich ciągów długości \(\displaystyle{ n}\) o wyrazach ze zbioru \(\displaystyle{ \{0,1,2\}}\), w których nie występują ani dwie jedynki ani dwie dwójki pod rząd. Np. \(\displaystyle{ d_{3}=17}\), gdyż żądanymi ciągami są 000, 001, 002, 010, 012, 020, 021, 100, 101, 102, 120, 121, 200, 201, 202, 210, 212.
Znajdź wzór ogólny dla \(\displaystyle{ d_{n}}\), korzystając z metod funkcji tworzących.
Co wiem ponadto:
\(\displaystyle{ d_{0}=1, \ d_{1}=3, \ d_{2}=7, \ d_{3}=17, \ d_{4}=41, \ d_{5}=99,...}\)
Wzór rekurencyjny: \(\displaystyle{ d_{n+2}=2d_{n+1}+d_{n}}\)
Znajdź wzór ogólny dla \(\displaystyle{ d_{n}}\), korzystając z metod funkcji tworzących.
Co wiem ponadto:
\(\displaystyle{ d_{0}=1, \ d_{1}=3, \ d_{2}=7, \ d_{3}=17, \ d_{4}=41, \ d_{5}=99,...}\)
Wzór rekurencyjny: \(\displaystyle{ d_{n+2}=2d_{n+1}+d_{n}}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
Na razie rozwiązanie bez funkcji tworzących - a właściwie to jest rozwiązanie równania rekurencyjnego. Jeśli uda mi się zrobić za pomocą funkcji tworzących to poniższe rozwiązanie będzie sprawdzeniem/potwierdzeniem wyniku.
\(\displaystyle{ x^2-2x-1=0 \\
\Delta_x = 8 \\
\sqrt{\Delta_x} = 2\sqrt{2} \\
x_1 = \frac{2-2\sqrt{2}}{2} \qquad x_2 = \frac{2+\sqrt{2}}{2} \\
x_1 = 1-\sqrt{2} \qquad x_2 = 1+\sqrt{2} \\
d_n = c_1 \cdot (1-\sqrt{2})^n + c_2 \cdot (1+\sqrt{2})^n \\
\begin{cases} 1 = c_1 + c_2 \\ 3 = c_1 (1-\sqrt{2}) + c_2 (1+\sqrt{2}) \end{cases} \\
\begin{cases} c_1 = \frac{1-\sqrt{2}}{2} \\ c_2 = \frac{1+\sqrt{2}}{2} \end{cases} \\
d_n = \frac{1-\sqrt{2}}{2} \cdot (1-\sqrt{2})^n + \frac{1+\sqrt{2}}{2} \cdot (1+\sqrt{2})^n \\
d_n = \frac{1}{2} \left[ (1-\sqrt{2})^{n+1} + (1+\sqrt{2})^{n+1} \right]}\)
\(\displaystyle{ x^2-2x-1=0 \\
\Delta_x = 8 \\
\sqrt{\Delta_x} = 2\sqrt{2} \\
x_1 = \frac{2-2\sqrt{2}}{2} \qquad x_2 = \frac{2+\sqrt{2}}{2} \\
x_1 = 1-\sqrt{2} \qquad x_2 = 1+\sqrt{2} \\
d_n = c_1 \cdot (1-\sqrt{2})^n + c_2 \cdot (1+\sqrt{2})^n \\
\begin{cases} 1 = c_1 + c_2 \\ 3 = c_1 (1-\sqrt{2}) + c_2 (1+\sqrt{2}) \end{cases} \\
\begin{cases} c_1 = \frac{1-\sqrt{2}}{2} \\ c_2 = \frac{1+\sqrt{2}}{2} \end{cases} \\
d_n = \frac{1-\sqrt{2}}{2} \cdot (1-\sqrt{2})^n + \frac{1+\sqrt{2}}{2} \cdot (1+\sqrt{2})^n \\
d_n = \frac{1}{2} \left[ (1-\sqrt{2})^{n+1} + (1+\sqrt{2})^{n+1} \right]}\)
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
Tak już zdążyłem zrobić samemu. Mam nadzieję, że to tylko Twoja rozgrzewka przed zaprezentowaniem "chociaż wskazówki" co do funkcji tworzących i uda Ci się to zrobić.
Ja już nie mam za bardzo pomysłów.
A w ogóle można rekurencję wykorzystać? Kombinowałem z wyznaczeniem środkowego wyrazu i zapisanie po drugiej stronie średniej arytmetycznej wyrazów sąsiednich, ale niestety muszę jeszcze odjąć wyraz poprzedni...-- 4 kwietnia 2009, 21:27 --A coś takiego?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{0}=1 \\ a_{1}=3 \\ a_{n}=2a_{n-1}+a_{n-2} \end{cases}}\)
Niech \(\displaystyle{ f\left(x\right)=\sum_{n=0}^{\infty}f_{n}x^{n}=1+3x+\sum_{n=2}^{\infty}\left(2f_{n-1}+f_{n-2}\right)x^{n}=1+3x+2xf\left(x\right)+x^{2}f\left(x\right)}\)
\(\displaystyle{ x^{2}f\left(x\right)+2xf\left(x\right)-f\left(x\right)=-1-3x}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)\left(x^{2}+2x-1\right)=-1-3x}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=-\frac{\left(1+3x\right)}{x^{2}+2x-1}}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\frac{A}{x+1-\sqrt{2}}+\frac{B}{x+1+\sqrt{2}}}\)
Mógłby ktoś sprawdzić mój tok rozumowania?
Ja już nie mam za bardzo pomysłów.
A w ogóle można rekurencję wykorzystać? Kombinowałem z wyznaczeniem środkowego wyrazu i zapisanie po drugiej stronie średniej arytmetycznej wyrazów sąsiednich, ale niestety muszę jeszcze odjąć wyraz poprzedni...-- 4 kwietnia 2009, 21:27 --A coś takiego?
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{0}=1 \\ a_{1}=3 \\ a_{n}=2a_{n-1}+a_{n-2} \end{cases}}\)
Niech \(\displaystyle{ f\left(x\right)=\sum_{n=0}^{\infty}f_{n}x^{n}=1+3x+\sum_{n=2}^{\infty}\left(2f_{n-1}+f_{n-2}\right)x^{n}=1+3x+2xf\left(x\right)+x^{2}f\left(x\right)}\)
\(\displaystyle{ x^{2}f\left(x\right)+2xf\left(x\right)-f\left(x\right)=-1-3x}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)\left(x^{2}+2x-1\right)=-1-3x}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=-\frac{\left(1+3x\right)}{x^{2}+2x-1}}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\frac{A}{x+1-\sqrt{2}}+\frac{B}{x+1+\sqrt{2}}}\)
Mógłby ktoś sprawdzić mój tok rozumowania?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
pokażę, co wytworzyłem wczoraj,
to jest wersja robocza, nie mogę dopracować końcówki, bo mam jeszcze braki w szeregach z analizy
też na początku tak rozpisywałem, ale zauważyłem, że nie uwzględniłem kilku wyrazów z szeregu
\(\displaystyle{ F(x) = \sum_{i=0}^{\infty} d_i x^i = d_0 + d_1 x + \sum_{i=2}^{\infty} d_i x^i = 1+3x + \sum_{i=2}^{\infty} (2d_{i-1}+d_{i-2})x^i = \\
= 1+3x+2x \sum_{i=2}^{\infty} d_{i-1} x^{i-1} + x^2\sum_{i=2}^{\infty} d_{i-2} x^{i-2} = 1+3x+2x \sum_{i=1}^{\infty} d_{i} x^{i} + x^2\sum_{i=0}^{\infty} d_{i} x^{i} = \\
= 1 + 3x + 2x(F(x)-1)+x^2F(x)}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 1 + x + 2xF(x)+x^2F(x) \\
F(x)[1-2x-x^2] = 1+x \\
F(x) = \frac{1+x}{1-2x-x^2} \\
\frac{1+x}{1-2x-x^2} = \frac{A}{1-(1-\sqrt{2})x} + \frac{B}{1-(1+\sqrt{2})x} \\
A = \frac{1-\sqrt{2}}{2} \qquad B = \frac{1+\sqrt{2}}{2} \end{cases}}\)
na wykładzie z dyskretnej pojawiło się coś takiego:
\(\displaystyle{ A = \frac{\alpha}{\alpha -\beta} \qquad B = \frac{-\beta}{\alpha - \beta}}\)
\(\displaystyle{ F(x) = \frac{A}{1-\alpha x} + \frac{B}{1- \beta x} = A \sum_{i=0}^{\infty} \alpha^i x^i + B \sum_{i=0}^{\infty} \beta^i x^i = \sum_{i=0}^{\infty} \frac{\alpha^{i+1}+\beta^{i+i}}{\alpha -\beta} x^i}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1-\sqrt{2}}{2}}{1-(1-\sqrt{2})x} = \frac{1-\sqrt{2}}{2} \sum_{i=0}^{\infty} (1-\sqrt{2})^i x^i}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1+\sqrt{2}}{2}}{1-(1+\sqrt{2})x} = \frac{1+\sqrt{2}}{2} \sum_{i=0}^{\infty} (1+\sqrt{2})^i x^i}\)
\(\displaystyle{ F(x) = \frac{1-\sqrt{2}}{2} \sum_{i=0}^{\infty} (1-\sqrt{2})^i x^i + \frac{1+\sqrt{2}}{2} \sum_{i=0}^{\infty} (1+\sqrt{2})^i x^i}\)
dobrze jakby jeszcze się ktoś włączył do pomocy,
będę także wdzięczny
to jest wersja robocza, nie mogę dopracować końcówki, bo mam jeszcze braki w szeregach z analizy
też na początku tak rozpisywałem, ale zauważyłem, że nie uwzględniłem kilku wyrazów z szeregu
\(\displaystyle{ F(x) = \sum_{i=0}^{\infty} d_i x^i = d_0 + d_1 x + \sum_{i=2}^{\infty} d_i x^i = 1+3x + \sum_{i=2}^{\infty} (2d_{i-1}+d_{i-2})x^i = \\
= 1+3x+2x \sum_{i=2}^{\infty} d_{i-1} x^{i-1} + x^2\sum_{i=2}^{\infty} d_{i-2} x^{i-2} = 1+3x+2x \sum_{i=1}^{\infty} d_{i} x^{i} + x^2\sum_{i=0}^{\infty} d_{i} x^{i} = \\
= 1 + 3x + 2x(F(x)-1)+x^2F(x)}\)
\(\displaystyle{ F(x) = 1 + x + 2xF(x)+x^2F(x) \\
F(x)[1-2x-x^2] = 1+x \\
F(x) = \frac{1+x}{1-2x-x^2} \\
\frac{1+x}{1-2x-x^2} = \frac{A}{1-(1-\sqrt{2})x} + \frac{B}{1-(1+\sqrt{2})x} \\
A = \frac{1-\sqrt{2}}{2} \qquad B = \frac{1+\sqrt{2}}{2} \end{cases}}\)
na wykładzie z dyskretnej pojawiło się coś takiego:
\(\displaystyle{ A = \frac{\alpha}{\alpha -\beta} \qquad B = \frac{-\beta}{\alpha - \beta}}\)
\(\displaystyle{ F(x) = \frac{A}{1-\alpha x} + \frac{B}{1- \beta x} = A \sum_{i=0}^{\infty} \alpha^i x^i + B \sum_{i=0}^{\infty} \beta^i x^i = \sum_{i=0}^{\infty} \frac{\alpha^{i+1}+\beta^{i+i}}{\alpha -\beta} x^i}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1-\sqrt{2}}{2}}{1-(1-\sqrt{2})x} = \frac{1-\sqrt{2}}{2} \sum_{i=0}^{\infty} (1-\sqrt{2})^i x^i}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1+\sqrt{2}}{2}}{1-(1+\sqrt{2})x} = \frac{1+\sqrt{2}}{2} \sum_{i=0}^{\infty} (1+\sqrt{2})^i x^i}\)
\(\displaystyle{ F(x) = \frac{1-\sqrt{2}}{2} \sum_{i=0}^{\infty} (1-\sqrt{2})^i x^i + \frac{1+\sqrt{2}}{2} \sum_{i=0}^{\infty} (1+\sqrt{2})^i x^i}\)
dobrze jakby jeszcze się ktoś włączył do pomocy,
będę także wdzięczny
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
Mógłbyś sprecyzować o co chodzi z tymi kilkoma nieuwzględnionymi przeze mnie wyrazami z szeregu?
Tego z wykładu z dyskretnej nie rozumiem (jakie hasło googlować?) i nie wiem czego nie możesz dopracować przy końcówce - jak dla mnie wygląda OK. Już można zapisać wzór na ciąg...
Tego z wykładu z dyskretnej nie rozumiem (jakie hasło googlować?) i nie wiem czego nie możesz dopracować przy końcówce - jak dla mnie wygląda OK. Już można zapisać wzór na ciąg...
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
\(\displaystyle{ [..]=1+3x+\sum_{n=2}^{\infty}\left(2f_{n-1}+f_{n-2}\right)x^{n}= [..]}\)
wyciągam z tego wyrażenia
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty} 2f_{n-1}x^n = 2x\sum_{n=2 *}^{\infty}f_{n-1}x^{n-1} = ...}\)
rzućmy okiem na: \(\displaystyle{ f(x) = \sum_{n=0}^{\infty} f_n x^n \iff \sum_{n=1 *}^{\infty} f_{n-1} x^{n-1}}\)
gwiazdkami zaznaczyłem różnicę
zatem brakuje nam wyrazu dla n=1, żeby mieć pełną f(x)
\(\displaystyle{ ... = 2x[f(x)-1] = ...}\)
Niestety wykłady z matematyki dyskretnej na mojej uczelni nie są dostępne w wersji elektronicznej.
Ale przy rozwiązywaniu posiłkowałem się materiałami:
- plik w formacie *.ps, do obejrzenia np. w GSView
[url=http://www.math.ust.hk/~mabfchen/Math391I/Recurrence-Relation-Generating-Function.pdf]Recurrence Relations and Generating Functions[/url]
wyciągam z tego wyrażenia
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty} 2f_{n-1}x^n = 2x\sum_{n=2 *}^{\infty}f_{n-1}x^{n-1} = ...}\)
rzućmy okiem na: \(\displaystyle{ f(x) = \sum_{n=0}^{\infty} f_n x^n \iff \sum_{n=1 *}^{\infty} f_{n-1} x^{n-1}}\)
gwiazdkami zaznaczyłem różnicę
zatem brakuje nam wyrazu dla n=1, żeby mieć pełną f(x)
\(\displaystyle{ ... = 2x[f(x)-1] = ...}\)
Niestety wykłady z matematyki dyskretnej na mojej uczelni nie są dostępne w wersji elektronicznej.
Ale przy rozwiązywaniu posiłkowałem się materiałami:
- plik w formacie *.ps, do obejrzenia np. w GSView
[url=http://www.math.ust.hk/~mabfchen/Math391I/Recurrence-Relation-Generating-Function.pdf]Recurrence Relations and Generating Functions[/url]
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
No niby zszedłeś ze zliczaniem o oczko w dół. Tylko nie wiem czemu odejmujesz od funkcji wartość jeden wtedy, ale może jak się zapoznam z tymi materiałami to mi się trochę rozjaśni.
Ale zastanawia mnie bardziej jakim cudem dla drugiej sumy zrobiłeś taki trick, że zmieniłeś początkowe n a nie wpłynęło to w ogóle na wzór. o.O
Jakoś tak niekonsekwentnie jak dla mnie.
Ale zastanawia mnie bardziej jakim cudem dla drugiej sumy zrobiłeś taki trick, że zmieniłeś początkowe n a nie wpłynęło to w ogóle na wzór. o.O
Jakoś tak niekonsekwentnie jak dla mnie.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
Dla jednej sumy skok o jedno oczko, dla drugiej o dwa.Harry Xin pisze:No niby zszedłeś ze zliczaniem o oczko w dół. Tylko nie wiem czemu odejmujesz od funkcji wartość jeden wtedy, ale może jak się zapoznam z tymi materiałami to mi się trochę rozjaśni.
Ale zastanawia mnie bardziej jakim cudem dla drugiej sumy zrobiłeś taki trick, że zmieniłeś początkowe n a nie wpłynęło to w ogóle na wzór. o.O
Jakoś tak niekonsekwentnie jak dla mnie.
Zajrzyj np. na stronę 5. pierwszy link.
Akurat ta faza rozwiązywania jest (jak dla mnie) ok.
Gorzej z końcówką, poszukam jeszcze jakichś materiałów, bo to, co tu umieściłem nie za bardzo mnie przekonuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
Z tego, co tutaj widzę, to raczej wszystko Szemku zrobiłeś jak najbardziej poprawnie (z dokładnością do obliczeń, ale wychodzi tak jak algebraicznymi metodami, więc zakładam, że rachunkowych błędów nie ma).
Rozumiem, że pomoc jest potrzebna by to dociągnąć do końca.
Zauważmy przecież, że można to sobie zrobić o tak:
\(\displaystyle{ F(x) = \frac{1}{2} \sum_{i=0}^{\infty} [(1-\sqrt{2})^{i+1} + (1+\sqrt{2})^{j+1}]x^{i} \\ \\ \sum_{i=0}^{\infty} d_{i} x^{i} = \sum_{i=0}^{\infty} \frac{1}{2}[(1-\sqrt{2})^{i+1} + (1+\sqrt{2})^{j+1}]x^{i}}\)
Z jednoznaczności rozwinięć w szereg Taylora otrzymujemy równość na wyrazach ciągów, czyli upragniony przez nas wzór jawny na d_i.
Jak coś, to mogę próbować tłumaczyć, czy też gdyby były wątpliwości natury teoretycznej (jakieś twierdzenia i takie tam), bo coś tam z analizy jeszcze pamiętam ;p
Rozumiem, że pomoc jest potrzebna by to dociągnąć do końca.
Zauważmy przecież, że można to sobie zrobić o tak:
\(\displaystyle{ F(x) = \frac{1}{2} \sum_{i=0}^{\infty} [(1-\sqrt{2})^{i+1} + (1+\sqrt{2})^{j+1}]x^{i} \\ \\ \sum_{i=0}^{\infty} d_{i} x^{i} = \sum_{i=0}^{\infty} \frac{1}{2}[(1-\sqrt{2})^{i+1} + (1+\sqrt{2})^{j+1}]x^{i}}\)
Z jednoznaczności rozwinięć w szereg Taylora otrzymujemy równość na wyrazach ciągów, czyli upragniony przez nas wzór jawny na d_i.
Jak coś, to mogę próbować tłumaczyć, czy też gdyby były wątpliwości natury teoretycznej (jakieś twierdzenia i takie tam), bo coś tam z analizy jeszcze pamiętam ;p
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
Wychodzi na to, że pierwszy i ostatni link to ten sam dokument.Szemek pisze:[...] Niestety wykłady z matematyki dyskretnej na mojej uczelni nie są dostępne w wersji elektronicznej.
Ale przy rozwiązywaniu posiłkowałem się materiałami: [...]
Przydatna może być jeszcze Wilfa.Szemek pisze:[...] poszukam jeszcze jakichś materiałów [...]
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Wzór ogólny z funkcji tworzących dla 3 cyfr
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Jako podsumowanie przedstawię w tym poście pełne rozwiązanie (wybrałem najprostszą drogę - bez tych ułamków jakie Szemek miał na wykładzie, więc mam nadzieję, że nie będzie to początkiem burzliwej dyskusji jak ta wczorajsza dotycząca języka C):
\(\displaystyle{ \begin{cases} d_{1}=3, \ d_{2}=7, \ d_{3}=17, \ ... \\ d_{n+2}=2d_{n+1}+d_{n} \end{cases}\Rightarrow d_{0}=1}\)
\(\displaystyle{ d_{n}=2d_{n-1}+d_{n-2}}\)
Niech \(\displaystyle{ f\left(x\right)=d_{0}+d_{1}x+d_{2}x^{2}+...}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\sum_{i=0}^{\infty}d_{i}x^{i}=d_{0}+d_{1}x+\sum_{i=2}^{\infty}d_{i}x^{i}=1+3x+\sum_{i=2}^{\infty}\left(2d_{i-1}+d_{i-2}\right)x^{i}=1+3x+2x\sum_{i=2}^{\infty}d_{i-1}x^{i-1}+x^{2}\sum_{i=2}^{\infty}d_{i-2}x^{i-2}=1+3x+2x\sum_{i=1}^{\infty}d_{i}x^{i}+x^{2}\sum_{i=0}^{\infty}d_{i}x^{i}=1+3x+2x\left(f\left(x\right)-1\right)+x^{2}f\left(x\right)=1+3x+2xf\left(x\right)-2x+x^{2}f\left(x\right)}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=1+x+2xf\left(x\right)+x^{2}f\left(x\right)}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)-2xf\left(x\right)-x^{2}f\left(x\right)=1+x}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)\left[1-2x-x^{2}\right]=1+x}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\frac{1+x}{1-2x-x^{2}}=\frac{A}{x-1-\sqrt{2}}+\frac{B}{x-1+\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\frac{\frac{1+\sqrt{2}}{2}}{x-1-\sqrt{2}}+\frac{\frac{1-\sqrt{2}}{2}}{x-1+\sqrt{2}}=\frac{1}{2}\left[\frac{1+\sqrt{2}}{x-\left(1+\sqrt{2}\right)}+\frac{1-\sqrt{2}}{x-\left(1-\sqrt{2}\right)}\right]}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\frac{1}{2}\left[\left(1+\sqrt{2}\right)\sum_{i=0}^{\infty}\left(1+\sqrt{2}\right)^{i}x^{i}+\left(1-\sqrt{2}\right)\sum_{i=0}^{\infty}\left(1-\sqrt{2}\right)^{i}x^{i}\right]}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{\infty}d_{i}x^{i}=\sum_{i=0}^{\infty}\frac{1}{2}\left[\left(1+\sqrt{2}\right)^{i+1}+\left(1-\sqrt{2}\right)^{i+1}\right]x^{i}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ d_{n}=\frac{1}{2}\left[\left(1+\sqrt{2}\right)^{n+1}+\left(1-\sqrt{2}\right)^{n+1}\right]}\)
Jako podsumowanie przedstawię w tym poście pełne rozwiązanie (wybrałem najprostszą drogę - bez tych ułamków jakie Szemek miał na wykładzie, więc mam nadzieję, że nie będzie to początkiem burzliwej dyskusji jak ta wczorajsza dotycząca języka C):
\(\displaystyle{ \begin{cases} d_{1}=3, \ d_{2}=7, \ d_{3}=17, \ ... \\ d_{n+2}=2d_{n+1}+d_{n} \end{cases}\Rightarrow d_{0}=1}\)
\(\displaystyle{ d_{n}=2d_{n-1}+d_{n-2}}\)
Niech \(\displaystyle{ f\left(x\right)=d_{0}+d_{1}x+d_{2}x^{2}+...}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\sum_{i=0}^{\infty}d_{i}x^{i}=d_{0}+d_{1}x+\sum_{i=2}^{\infty}d_{i}x^{i}=1+3x+\sum_{i=2}^{\infty}\left(2d_{i-1}+d_{i-2}\right)x^{i}=1+3x+2x\sum_{i=2}^{\infty}d_{i-1}x^{i-1}+x^{2}\sum_{i=2}^{\infty}d_{i-2}x^{i-2}=1+3x+2x\sum_{i=1}^{\infty}d_{i}x^{i}+x^{2}\sum_{i=0}^{\infty}d_{i}x^{i}=1+3x+2x\left(f\left(x\right)-1\right)+x^{2}f\left(x\right)=1+3x+2xf\left(x\right)-2x+x^{2}f\left(x\right)}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=1+x+2xf\left(x\right)+x^{2}f\left(x\right)}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)-2xf\left(x\right)-x^{2}f\left(x\right)=1+x}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)\left[1-2x-x^{2}\right]=1+x}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\frac{1+x}{1-2x-x^{2}}=\frac{A}{x-1-\sqrt{2}}+\frac{B}{x-1+\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\frac{\frac{1+\sqrt{2}}{2}}{x-1-\sqrt{2}}+\frac{\frac{1-\sqrt{2}}{2}}{x-1+\sqrt{2}}=\frac{1}{2}\left[\frac{1+\sqrt{2}}{x-\left(1+\sqrt{2}\right)}+\frac{1-\sqrt{2}}{x-\left(1-\sqrt{2}\right)}\right]}\)
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\frac{1}{2}\left[\left(1+\sqrt{2}\right)\sum_{i=0}^{\infty}\left(1+\sqrt{2}\right)^{i}x^{i}+\left(1-\sqrt{2}\right)\sum_{i=0}^{\infty}\left(1-\sqrt{2}\right)^{i}x^{i}\right]}\)
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{\infty}d_{i}x^{i}=\sum_{i=0}^{\infty}\frac{1}{2}\left[\left(1+\sqrt{2}\right)^{i+1}+\left(1-\sqrt{2}\right)^{i+1}\right]x^{i}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ d_{n}=\frac{1}{2}\left[\left(1+\sqrt{2}\right)^{n+1}+\left(1-\sqrt{2}\right)^{n+1}\right]}\)