Liczba elementów
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 1 sty 2006, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sam nie wiem
Liczba elementów
Jaka jest liczba elementów zbioru skończonego, takiego że ma on co najwyżej 79 podzbiorów dwuelementowych???
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Liczba elementów
Ten post chyba bardziej pasuje tutaj.
Wydaje mi się, że chodzi ilość wszystkich możliwych dwuelementowych kombinacji ze zbioru n elementowego, czyli masz do rozwiązania równanie: \(\displaystyle{ {n\choose 2}=79}\). Wynik jest o wiele przyjemniejszy, gdyby tych podzbiorów miało być co najwyżej 78
Wydaje mi się, że chodzi ilość wszystkich możliwych dwuelementowych kombinacji ze zbioru n elementowego, czyli masz do rozwiązania równanie: \(\displaystyle{ {n\choose 2}=79}\). Wynik jest o wiele przyjemniejszy, gdyby tych podzbiorów miało być co najwyżej 78
- redok
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Pomógł: 16 razy
Liczba elementów
79?? sprawdź czy na pewno tyle. bo dla tej wartości wychodza dziwne liczby, za to dla 78 wychodzi bardzo ładnie, że ten zbiór ma 13 elementów.
\(\displaystyle{ C{n\choose 2}=78}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{2!(n-2)!}=78}\)
dalej sam, jak będziesz miał problem to pisz!!
\(\displaystyle{ C{n\choose 2}=78}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{2!(n-2)!}=78}\)
dalej sam, jak będziesz miał problem to pisz!!