zadania o szkole

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
taka_jedna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 23 sie 2006, o 14:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Aj em from Poland
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 23 razy

zadania o szkole

Post autor: taka_jedna »

12(rozwiązane przez binaja)
W pewnej szkole uczy się 1995 uczniów. Każdy z nich ma wśród pozostałych co najmniej 45 znajomych. Udowodnij, że zawsze znajdziemy takich czterech uczniów tej szkoły, którzy mogą usiąść przy okrągłym stole tak, by każdy siedział obok swoich znajomych.
12:
Rozważmy ucznia \(\displaystyle{ a_1}\) i jego znajomych \(\displaystyle{ a_2 \ldots a_{46}}\)
jeśli któraś dwójka z \(\displaystyle{ a_2 \ldots a_{46}}\) ma wspólnego znajomego to możemy go razem z tą dwójką i \(\displaystyle{ a_1}\) posadzić przy tym stole, załóżmy, że tak nie zachodzi wówczas każdy z \(\displaystyle{ a_2 \ldots a_{46}}\) ma innych znajomych, razem musi ich być co najmniej \(\displaystyle{ 45 \cdot 44 =1980}\) czyli wszystkich uczniów co najmniej 1980 +46 = 2026-sprzeczność
Moje pytanie: Co by było jeśli \(\displaystyle{ a_{2}}\) zna \(\displaystyle{ a_{3}}\) oraz \(\displaystyle{ a_{2}}\) i\(\displaystyle{ a_{3}}\) nie mają żadnych wspólnych znajomych poza \(\displaystyle{ a_{1}}\); \(\displaystyle{ a_{4}}\) zna \(\displaystyle{ a_{5}}\) i oraz \(\displaystyle{ a_{4}}\) i \(\displaystyle{ a_{5}}\) nie mają żadnych wspólnych znajomych poza \(\displaystyle{ a_{1}}\); \(\displaystyle{ a_{6}}\) zna \(\displaystyle{ a_{7}}\) itd.?
Bo jak dla mnie wtedy nie można udowodnić tezy zadania w sposób przedstawiony powyżej... Ludzi w szkole jest wtedy conajmniej 45*43+46<1995 (nie ma sprzeczności)
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

zadania o szkole

Post autor: patry93 »

Napisz może, co konkretnie reprezentują u Ciebie liczby 45, 43, 46 w działaniu "45*43+46<1995"
Ja też miałem problem ze zrozumieniem rozwiązania binaja, ale chyba już kapuję, tzn. \(\displaystyle{ a_1}\) ma 45 znajomych. Zakładamy, że każdy z tych czterdziestu pięciu znajomych nie ma wspólnego znajomego, oprócz \(\displaystyle{ a_1}\) (gdyby taki istniał, to wsadzamy go pod stół i jest teza ). Z treści zadania wiemy, że każdy ma co najmniej 45 znajomych, więc znajomi \(\displaystyle{ a_1}\) mają po 45-1=44 znajomych (bo odjęliśmy \(\displaystyle{ a_1}\) ). Mamy więc już \(\displaystyle{ 44 \cdot 45 = 1980}\) uczniów, ale musimy jeszcze wziąć pod uwagę, że nie dodaliśmy do tego jeszcze znajomych \(\displaystyle{ a_1}\) oraz samego \(\displaystyle{ a_1}\). Więc razem mamy co najmniej 1980+45+1 - sprzeczność
Awatar użytkownika
taka_jedna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 23 sie 2006, o 14:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Aj em from Poland
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 23 razy

zadania o szkole

Post autor: taka_jedna »

Ponieważ kiepsko posługuję się słowem, narysowałam bohomazka. Może on lepiej objaśni o co mi chodzi?



A rozwiązanie binaja rozumiem całkowicie poza tym czemu pominięto przypadek, który w tym temacie nieudolnie opisuję.
Wiem, że jestem blondynka, ale naprawdę proszę o pomoc w zrozumieniu co z moim rozumowaniem jest nie tak;)
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

zadania o szkole

Post autor: binaj »

mój błąd - pominąłem ten przypadek, narazie nie mam pomysłu jak naprawić
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1251
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

zadania o szkole

Post autor: patry93 »

głupoty:    
edit

O, widzę, że głupoty jednak popisałem Przepraszam i również czekam z niecierpliwością na rozwiązanie tego problemu
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

zadania o szkole

Post autor: binaj »

ok, chyba mam:
wykażemy, że istnieje gość co zna co najmniej 46 innych osób, gdyby tak nie było, każdy znałby dokładnie 45, czyli liczba znajomości byłaby: \(\displaystyle{ \frac{1995 \cdot 45}{2}}\) (przez 2 bo znajomości, zliczamy podwójnie), ale liczba znajomości byłaby wtedy niecałkowita-sprzeczność

Rozważmy ucznia \(\displaystyle{ a_1}\) i jego znajomych \(\displaystyle{ a_2 \ldots a_{47}}\)
Każdy z uczniów \(\displaystyle{ a_2 \ldots a_{47}}\) może mieć wśród \(\displaystyle{ a_2 \ldots a_{47}}\) maksymalnie 1 znajomego, gdyby miał 2 to sadzamy go z tymi znajomymi i \(\displaystyle{ a_1}\)
jeśli któraś dwójka z \(\displaystyle{ a_2 \ldots a_{47}}\) ma wspólnego znajomego to możemy go razem z tą dwójką i \(\displaystyle{ a_1}\) posadzić przy tym stole, załóżmy, że tak nie zachodzi wówczas każdy z \(\displaystyle{ a_2 \ldots a_{47}}\) ma innych znajomych, razem musi ich być co najmniej \(\displaystyle{ 46 \cdot 43 =1978}\) czyli wszystkich uczniów co najmniej 1978 +47 = 2025-sprzeczność

teraz powinno być dobrze
Awatar użytkownika
taka_jedna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 23 sie 2006, o 14:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Aj em from Poland
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 23 razy

zadania o szkole

Post autor: taka_jedna »

Teraz jak widzę rozwiązanie, które kapuję i wydaje mi się prawidłowe, mogę spać spokojnie
ODPOWIEDZ