Mam problem ze skróceniem ułamków podanych poniżej. Czy mogłbym mi ktoś wyjaśnić jak należy postępować przy ich rozwiązywaniu??
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-3)!}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{(n-2)!}}\)
Skróć wyrażenie [silnia]
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Skróć wyrażenie [silnia]
\(\displaystyle{ n!=(n-3)!(n-2)(n-1)n}\)
W drugim robisz analogicznie i skracasz.
W drugim robisz analogicznie i skracasz.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Skróć wyrażenie [silnia]
Z definicji silnia z n to iloczyn wszystkich liczb od 1 do n tzn.
\(\displaystyle{ n!=1\cdot2\cdot3\cdot4\cdot...\cdot(n-5)\cdot(n-4)\cdot(n-3)\cdot(n-2)\cdot(n-1)\cdot n}\)
Wydzielmy z tego wyrazy od 1 do n-3
\(\displaystyle{ =[1\cdot2\cdot3\cdot4\cdot...\cdot(n-5)\cdot(n-4)\cdot(n-3)]\cdot(n-2)\cdot(n-1)\cdot n}\)
Zauważamy, że to wyrażenie w nawiasie kwadratowym to po prostu silnia z (n-3), czyli ostatecznie otrzymujemy
\(\displaystyle{ n!=(n-3)!(n-2)(n-1)n}\)
\(\displaystyle{ n!=1\cdot2\cdot3\cdot4\cdot...\cdot(n-5)\cdot(n-4)\cdot(n-3)\cdot(n-2)\cdot(n-1)\cdot n}\)
Wydzielmy z tego wyrazy od 1 do n-3
\(\displaystyle{ =[1\cdot2\cdot3\cdot4\cdot...\cdot(n-5)\cdot(n-4)\cdot(n-3)]\cdot(n-2)\cdot(n-1)\cdot n}\)
Zauważamy, że to wyrażenie w nawiasie kwadratowym to po prostu silnia z (n-3), czyli ostatecznie otrzymujemy
\(\displaystyle{ n!=(n-3)!(n-2)(n-1)n}\)