Pewien szyfr składa się z A,B,C,D,E i wszystkich możliwych cyfr? O ile więcej szyfrów uzyskamy jeżeli dołączymy do zbioru literę F ?
odpowiedź to: 12500, więcej o 9100. - - za nic mi tak nie wyszło, proszę więc o pomoc!
ile jest różnych szyfrów tego typu....
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
ile jest różnych szyfrów tego typu....
Do obliczenia liczby wariacji z powtórzeniami potrzebna jest informacja na temat liczby "miejsc" w tym kodzie... w każdym razie, początkowo liczba wariacji wynosi \(\displaystyle{ 16^k}\), po dodaniu następnej litery \(\displaystyle{ 17^k}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 154
- Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
ile jest różnych szyfrów tego typu....
Iloczyn 3-elementowych wariacji bez powtórzeń zbioru 5-elementowego oraz 2-elementowych wariacji bez powtórzeń zbioru 10-elementowego
\(\displaystyle{ 5^3*10^2=12500}\)
Po dodaniu kolejnej litery
\(\displaystyle{ 6^3*10^2=21600}\)
Różnica wynosi 9100.
\(\displaystyle{ 5^3*10^2=12500}\)
Po dodaniu kolejnej litery
\(\displaystyle{ 6^3*10^2=21600}\)
Różnica wynosi 9100.