Książki na półce.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
yanishSC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 mar 2009, o 23:49
Płeć: Mężczyzna

Książki na półce.

Post autor: yanishSC »

Na ile sposobów(interesuje nas kolejność) można ułożyć na półce trzy-tomowy słownik, cztero- tomowy leksykon, 13-tomową encyklopedię?
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, o 23:23 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu.
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

Książki na półce.

Post autor: lorakesz »

\(\displaystyle{ (3+4+13)!=20!}\) sposobów.
karola7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 16 gru 2007, o 16:08
Płeć: Kobieta

Książki na półce.

Post autor: karola7 »

moim zdaniem to powinno wygladac tak:
\(\displaystyle{ P_{3}+ P_{4}+ P_{13} = 3! + 4! + 13! = 6 + 24 +6227020800 = 6227020830}\)
ODPOWIEDZ