Dzieci i niezależność zdarzeń.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
yanishSC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 mar 2009, o 23:49
Płeć: Mężczyzna

Dzieci i niezależność zdarzeń.

Post autor: yanishSC »

Pewne małżeństwo ma trójkę dzieci. Czy zdarzenia: A polegające na tym, że posiada ono dwóch synów i B oznaczające, iż najmłodsze i najstarsze dziecko to chłopcy są niezależne?
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

Dzieci i niezależność zdarzeń.

Post autor: lina2002 »

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{3}{2 ^{3}}= \frac{3}{8}}\) \(\displaystyle{ P(B)= \frac{2}{2 ^{3} }= \frac{1}{4}}\) \(\displaystyle{ P(A\cap B)= \frac{1}{2 ^{3} }= \frac{1}{8}}\) \(\displaystyle{ P(A) \cdot P(B)\neq P(A\cap B)}\) Tak więc zdarzenia te nie są niezależne.
ODPOWIEDZ