Urna z kuleczkami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
yanishSC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 21 mar 2009, o 23:49
Płeć: Mężczyzna

Urna z kuleczkami

Post autor: yanishSC »

W urnie znajduje się 100 kul białych (b) i czarnych (cz)( \(\displaystyle{ 0 \le b \le 100,0 \le cz \le 100 , b+cz=100}\) ) Podczas losowania ze zwracaniem 100 kul, wyciągnięto same białe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w urnie znajdowało się 100 kul białych?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Urna z kuleczkami

Post autor: arek1357 »

Prawdopodobieństwo tego =1 wtedy bo jakżeby inaczej
abc666

Urna z kuleczkami

Post autor: abc666 »

arek1357, nieprawda, mamy np. 99 kul białych jedną czarną, to że wylosujemy same białe w 100 losowaniach jest większe niż 30%
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Urna z kuleczkami

Post autor: arek1357 »

dla mnie jak mamy 99 kul białych to wylosowanie 100 białych jest zerowe
z pustego nawet i Salomon nie naleje-- 23 marca 2009, 18:25 --Choć podobno królika z kapelusza się wyciągnie
abc666

Urna z kuleczkami

Post autor: abc666 »

yanishSC pisze:Podczas losowania ze zwracaniem
Wiesz co to znaczy?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Urna z kuleczkami

Post autor: arek1357 »

a tak przeoczenie sorki masz racje hihi
ODPOWIEDZ