liczby trzycyfrowe oraz kod alarmu.
liczby trzycyfrowe oraz kod alarmu.
Witam mam mały problem z zadaniami, pliiisss pomóżcie.
1. Oblicz ile jest liczb czterocyfrowych większych od 3000, które można utworzyć przestawiając cyfry: 1,2,3,4.
2. Kod alarmu składa się z czterech różnych cyfr wybranych spośród cyfr od 1 do 9 . Ile jest możliwości wybrania kodu?
3. Utwórz graf i wypisz wszystkie możliwe wyniki oraz oblicz ich ilość, gdy rzucamy równocześnie dwiema monetami i kostką do gry?
1. Oblicz ile jest liczb czterocyfrowych większych od 3000, które można utworzyć przestawiając cyfry: 1,2,3,4.
2. Kod alarmu składa się z czterech różnych cyfr wybranych spośród cyfr od 1 do 9 . Ile jest możliwości wybrania kodu?
3. Utwórz graf i wypisz wszystkie możliwe wyniki oraz oblicz ich ilość, gdy rzucamy równocześnie dwiema monetami i kostką do gry?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2009, o 15:39 przez mysz8677, łącznie zmieniany 2 razy.
- pchor
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Centralny Okręg Przemysłowy
- Pomógł: 9 razy
liczby trzycyfrowe oraz kod alarmu.
skoro liczba ma być większa od 3000 to w miejscu tysięcy mogą stac tylko dwie cyfry 3 lub 4, więc liczb czterocyfrowych można utworzyć:Cytuj:
1. Oblicz ile jest liczb czterocyfrowych większych od 3000, które można utworzyć przestawiając cyfry: 1,2,3,4.
4!=24
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1=12}\)
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
liczby trzycyfrowe oraz kod alarmu.
nie zauwazylem : "wiekszych od 3000"pchor pisze:skoro liczba ma być większa od 3000 to w miejscu tysięcy mogą stac tylko dwie cyfry 3 lub 4, więc liczb czterocyfrowych można utworzyć:Cytuj:
1. Oblicz ile jest liczb czterocyfrowych większych od 3000, które można utworzyć przestawiając cyfry: 1,2,3,4.
4!=24
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1=12}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
liczby trzycyfrowe oraz kod alarmu.
2.
Kod składa się z 4 różnych cyfr.
Na pierwszym miejscu może być 9 cyfr, na drugim 8, na trzecim 7 cyfr, a na czwartym 6 cyfr.
Jest \(\displaystyle{ 9*8*7*6 = 3024}\) możliwości wybrania kodu.
Kod składa się z 4 różnych cyfr.
Na pierwszym miejscu może być 9 cyfr, na drugim 8, na trzecim 7 cyfr, a na czwartym 6 cyfr.
Jest \(\displaystyle{ 9*8*7*6 = 3024}\) możliwości wybrania kodu.
liczby trzycyfrowe oraz kod alarmu.
Dziekuję za pomoc. Proszę spójżcie jeszcze na to 3, bo mam zrobione a nie wiem czy dobrze. Pllliiisss.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
liczby trzycyfrowe oraz kod alarmu.
3.
mozliwosci rzutu 1 moneta x mozliwosci rzutu 1 moneta x mozliwosci rzutu 1 kostka
\(\displaystyle{ M=2 \cdot 2 \cdot 6=24}\)
mozliwosci rzutu 1 moneta x mozliwosci rzutu 1 moneta x mozliwosci rzutu 1 kostka
\(\displaystyle{ M=2 \cdot 2 \cdot 6=24}\)