Liczby czterocyfrowe

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Kasiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 8 mar 2009, o 19:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 10 razy

Liczby czterocyfrowe

Post autor: Kasiaczek »

Z cyfr: 1, 3, 4, 6, 7, 9 tworzymy liczby czterocyfrowe parzyste o niepowtarzających się cyfrach. Ile takich liczb można utworzyć?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Liczby czterocyfrowe

Post autor: Frey »

nie wiem ja bym strzelał że ich będzie coś koło \(\displaystyle{ 6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Liczby czterocyfrowe

Post autor: miki999 »

A więc tak: liczba czterocyfrowa ma postać:
_ _ _ _

Liczba musi być parzysta. Ile mamy możliwości postawienia cyfr? (2)

_ _ _ 2

Jedną cyfrę wykorzystaliśmy ile nam pozostało? (5)

5 _ _ 2

Dwie cyfry wykorzystaliśmy ile nam pozostało? (4)

5 4 _ 2

To samo (3)

5 4 3 2

Czyli mamy:
\(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2}\)
możliwości.

Pozdrawiam
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Liczby czterocyfrowe

Post autor: kakaona »

chyba \(\displaystyle{ 2 \cdot V^{3}_{5} = 120}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Liczby czterocyfrowe

Post autor: miki999 »

kakaona pisze:chyba \(\displaystyle{ 2 \cdot V^{3}_{5} = 120}\)
"Chyba" to jest to samo. W mojej opinii łatwiej jest to sobie rozpisać niż strzelać, który wzór zastosować.

Pozdrawiam.
Kasiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 8 mar 2009, o 19:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 10 razy

Liczby czterocyfrowe

Post autor: Kasiaczek »

Ja zrobiłam to tak: 6*5*4*2
6- wybieram jedną z 6 cyfr,
5, 4 - jedną z 5 i 4, a na końcu 2 bo może to być tylko albo 4 albo 6.
Pewnie mój błąd polega na tym,że zaczęłam od początku, nie biorąc pod uwagę tego, że na końcu może być jedna z 2 cyfr. Tak?
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Liczby czterocyfrowe

Post autor: kakaona »

"chyba" wyraża niepewność, nie odnosiło się do Twojego trafnego roawiązania, po prostu byłeś szybszy
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Liczby czterocyfrowe

Post autor: miki999 »

Pewnie mój błąd polega na tym,że zaczęłam od początku, nie biorąc pod uwagę tego, że na końcu może być jedna z 2 cyfr. Tak?
Tak.

kakaona, rozumiem nie mam żalu


Pozdrawiam.
Kasiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 8 mar 2009, o 19:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 10 razy

Liczby czterocyfrowe

Post autor: Kasiaczek »

dzia:)
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Liczby czterocyfrowe

Post autor: Frey »

ojj nie przeczytałem ze mają być parzyste
ODPOWIEDZ