Witam.
Mam do policzenia pewne wyrażenia a za nic nie mogę sobie przypomnieć jak to się liczyło. Robiliśmy to na zajęciach ale kończyłem przepisywanie z tablicy grafów relacji i niestety nie zdążyłem przepisać tych przykładów a w efekcie nie pamiętam jak to sie robi. Oto Zadanie i przykłady:
Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ f(12)}\), gdzie:
\(\displaystyle{ a) f(n)= \sum_{i=1}^{n} (\lceil \frac{n}{i}\rceil-\lfloor \frac{n}{i}\rfloor)}\)
\(\displaystyle{ b) f(n)= \sum_{i=1}^{n} (-1)^{i} i mod n}\)
Zależy mi aby ktoś to rozpisał tak żeby dało się rade zrozumieć to patrząc na rozwiązanie tych 2 przykładów.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.