Witam mam problem z zadaniami
Zad1.
W urnie jest 9 kul ponumerowanych od 1 do 9. Losujemy kulę, zapisujemy wynik i odkładamy ją na bok i losujemy drugą kulę. W ten sposób otrzymujemy liczbę dwucyfrową. ile liczb dwucyfrowych można otrzymać
zad2.
w urnie jest 5 kul: biała, żółta , czerwona, zielona i niebieska. Losujemy kulę zapisujemy wynik i wkładamy ja do urny, po czy losujemy druga kulę. Ile jest możliwych wyników wylosowanych par kul.
zad3.
rozważmy dwukrotny rzut kostką do gry. jakie zdarzenie elementarne sprzyja zdarzeniu:
a) iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą;
b) iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą;
c) suma wyrzuconych oczek wynosi co najwyżej 8;
d) suma wyrzuconych oczek wynosi 13
e) iloczyn wyrzuconych oczek jest mniejszy od 40.
urna i kule
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 13 lut 2008, o 18:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oława
- Podziękował: 20 razy
- Wooler
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
urna i kule
\(\displaystyle{ 3}\)
\(\displaystyle{ a)}\)
\(\displaystyle{ \Omega=36}\)
\(\displaystyle{ A=6}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{6}{36} = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ b)}\)
\(\displaystyle{ \Omega=36}\)
\(\displaystyle{ A=9}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{9}{36} = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ c)}\)
\(\displaystyle{ \Omega=36}\)
\(\displaystyle{ A=26}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{26}{36} = \frac{13}{18}}\)
\(\displaystyle{ d)}\)
\(\displaystyle{ P=0}\)
\(\displaystyle{ e)}\)
\(\displaystyle{ P=1}\)
\(\displaystyle{ a)}\)
\(\displaystyle{ \Omega=36}\)
\(\displaystyle{ A=6}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{6}{36} = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ b)}\)
\(\displaystyle{ \Omega=36}\)
\(\displaystyle{ A=9}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{9}{36} = \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ c)}\)
\(\displaystyle{ \Omega=36}\)
\(\displaystyle{ A=26}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{26}{36} = \frac{13}{18}}\)
\(\displaystyle{ d)}\)
\(\displaystyle{ P=0}\)
\(\displaystyle{ e)}\)
\(\displaystyle{ P=1}\)