Rozwiązanie szczególne ciągu rekurencyjnego 2
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Rozwiązanie szczególne ciągu rekurencyjnego 2
Stosując odpowiednie podstawienie, sprowadź poniższe równanie do postaci liniowej, a następnie znajdź jego rozwiązanie szczególne:
\(\displaystyle{ b_{1}=1, \ \left(n+1\right)b_{n+1}=b_{n}+1}\)
Ogólny schemat działania znam. Tylko nie mam pomysłu na podstawienie.
\(\displaystyle{ b_{1}=1, \ \left(n+1\right)b_{n+1}=b_{n}+1}\)
Ogólny schemat działania znam. Tylko nie mam pomysłu na podstawienie.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, o 16:31 przez Harry Xin, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozwiązanie szczególne ciągu rekurencyjnego 2
Podziel przez (n+1), zobacz jak wyglądają 3 pierwsze wyrazy kiedy rozpiszesz
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Rozwiązanie szczególne ciągu rekurencyjnego 2
Jak na to wpadłeś?abc666 pisze:Podziel przez (n+1)
Próbowałem i niby jakąś zależność można zobaczyć:abc666 pisze:zobacz jak wyglądają 3 pierwsze wyrazy kiedy rozpiszesz
\(\displaystyle{ 1,1,\frac{2}{3},\frac{5}{12},\frac{17}{60},...}\)
Ale jak nie kombinuję to mi ta druga jedynka przeszkadza...
Próbowałem wrzucić silnię z n do mianownika i wtedy dwójkę do licznika, żeby mieć mianownik z głowy, ale licznik coś nie gra...
Rozwiązanie szczególne ciągu rekurencyjnego 2
Oj źle spojrzałem, myślałem że inaczej będą wyglądać wyrazy
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Rozwiązanie szczególne ciągu rekurencyjnego 2
Można by spróbować podstawić \(\displaystyle{ b_{n} = \frac{a_{n}}{n!}}\), wtedy równanie rekurencyjne przyjmie postać:
\(\displaystyle{ (n+1) \frac{a_{n+1}}{(n+1)!} = \frac{a_{n}}{n!} + 1 \\ a_{n+1} = a_{n} + n!}\)
Nie jest to szczególnie liniowe, ale przyjemniejsze w odbiorze ;p
\(\displaystyle{ (n+1) \frac{a_{n+1}}{(n+1)!} = \frac{a_{n}}{n!} + 1 \\ a_{n+1} = a_{n} + n!}\)
Nie jest to szczególnie liniowe, ale przyjemniejsze w odbiorze ;p
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, o 22:52 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Rozwiązanie szczególne ciągu rekurencyjnego 2
A czemu tak?
\(\displaystyle{ \frac{1}{n+1} \frac{a_{n+1}}{(n+1)!} = \frac{a_{n}}{n!} + 1}\)
A nie tak?
\(\displaystyle{ \left(n+1\right)\frac{a_{n+1}}{\left(n+1\right)!}=\frac{a_{n}}{n!}+1}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{n+1} \frac{a_{n+1}}{(n+1)!} = \frac{a_{n}}{n!} + 1}\)
A nie tak?
\(\displaystyle{ \left(n+1\right)\frac{a_{n+1}}{\left(n+1\right)!}=\frac{a_{n}}{n!}+1}\)
Rozwiązanie szczególne ciągu rekurencyjnego 2
To chyba błąd w zapisie tylko bo potem jest już tak jak ma być
- Maciej87
- Użytkownik
- Posty: 377
- Rejestracja: 26 sty 2009, o 09:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Rozwiązanie szczególne ciągu rekurencyjnego 2
Podstawiamy \(\displaystyle{ a_n=n!\cdot b_n}\).
Wtedy
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_n+n!}\)
Ostatecznie
\(\displaystyle{ b_n=\frac{1}{n!} \sum\limits_{k=0\ldots n-1} k!}\)
-- 19 mar 2009, o 09:53 --
Oops. Przepraszam.
Powtórzyłem się już za kimś.
Ale w czym mamy problem skoro policzyliśmy już rozwiązanie?
Wtedy
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_n+n!}\)
Ostatecznie
\(\displaystyle{ b_n=\frac{1}{n!} \sum\limits_{k=0\ldots n-1} k!}\)
-- 19 mar 2009, o 09:53 --
Oops. Przepraszam.
Powtórzyłem się już za kimś.
Ale w czym mamy problem skoro policzyliśmy już rozwiązanie?
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Rozwiązanie szczególne ciągu rekurencyjnego 2
Maciej87 pisze:Ale w czym mamy problem skoro policzyliśmy już rozwiązanie?
I tyle mi było do szczęścia potrzebne. Po prostu nie mogłem wymyślić jakie tu może być podstawienie.Harry Xin pisze:Ogólny schemat działania znam. Tylko nie mam pomysłu na podstawienie.