Obliczyć ze wzoru Newtona...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
cesarks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 08:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 5 razy

Obliczyć ze wzoru Newtona...

Post autor: cesarks »

Czy dobrze jest policzone zadanie:

Obliczyć, korzystając ze wzoru Newtona:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{400}k \cdot {400\choose k}}\)

Wzór:
\(\displaystyle{ n \left(x+1 \right) ^{n-1}=\sum_{k=0}^{n}{n\choose k}k \cdot x ^{k-1}}\)

Rozwiązanie:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{400}k \cdot {400\choose k}=\sum_{k=0}^{400}k \cdot {400\choose k} \cdot 1 ^{k-1}=400(1+1) ^{400-1}=400 \cdot 2 ^{399}}\)
daro009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 mar 2009, o 00:45
Płeć: Mężczyzna

Obliczyć ze wzoru Newtona...

Post autor: daro009 »

ŚWIETNIE !
ODPOWIEDZ