rzut kostką, monetą,...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

rzut kostką, monetą,...

Post autor: ania555 »

1)
a) rzut 3 razy monetą, oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia co najwyżej 1 orła
b)2 razy kostką sześcienną, oblicz prawdopodobieństwo wyrzuucenia oczek podzielnych przez 4
2)
a) D:
P(A')=0,83
P(B')=0,88
P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B)=0,04
Sz:
P(A\(\displaystyle{ \cup}\)B)=?
b) D:
P(A')=0,91
P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B)=0,01
P(A\(\displaystyle{ \cup}\)B)=0,21
Sz:
P(B)=?

3) w urnie znajdują się trzy kule czarne i cztery białe. Losujemy 2 razy 1 kulę bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) A- kul różnokolorowych
b) B- w drugim losowaniu czarnej
Bardzo proszę o rozwiązanie wszystkichh zadań, bo nie mam pojęcia jak się za nie zabrac:(

-- 17 mar 2009, o 21:16 --

w drugim zadaniu w a) wyszło mi 0,25, a w b) wyszło mi 0,13, może ktoś sprawdzić, czy dobrze?? a pierwsze i drugie nie wiem, jak zrobic, proszęo pomoc w tych zadankachh

-- 17 mar 2009, o 22:28 --

a może ktoś mi chhociaż podpowiedzieć, jak zrobić te zadania??
ODPOWIEDZ