Symbol Newtona-przekształcenie.
Symbol Newtona-przekształcenie.
Witam, bardzo proszę o pomoc lub wskazówki w rozwiązaniu tego przykładu:
\(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1}}\)
Rozwiązałam kawałek (nie wiem czy dobrze;P) i dalej nie potrafię ;( Obliczałam w taki sposób:
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(k+1)![(n+1)!-(k+1)!]}=\frac{(n+1)!}{(k+1)!(n+1-k-1)!}=\frac{(n+1)!}{(k+1)!(n-k)!}}\)
\(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1}}\)
Rozwiązałam kawałek (nie wiem czy dobrze;P) i dalej nie potrafię ;( Obliczałam w taki sposób:
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(k+1)![(n+1)!-(k+1)!]}=\frac{(n+1)!}{(k+1)!(n+1-k-1)!}=\frac{(n+1)!}{(k+1)!(n-k)!}}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2009, o 09:17 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie! Nieczytalny zapis - brak LaTeX-a. Prosze zapoznac sie z instrukcja: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie! Nieczytalny zapis - brak LaTeX-a. Prosze zapoznac sie z instrukcja: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 19:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
Symbol Newtona-przekształcenie.
Ten kawałek, który rozwiązałeś jest dobrze:)
-- 14 mar 2009, o 22:10 --
Ale nie możesz zapominać o założeniach:
\(\displaystyle{ n+1>k+1}\)
\(\displaystyle{ n>k}\)
-- 14 mar 2009, o 22:10 --
Ale nie możesz zapominać o założeniach:
\(\displaystyle{ n+1>k+1}\)
\(\displaystyle{ n>k}\)
Symbol Newtona-przekształcenie.
A czy mogłabyś mi pomóc w dalszym rozwiązaniu bo nie mam pojęia jak mam się do tego zabrać
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 19:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
Symbol Newtona-przekształcenie.
Nie wiem, czy to coś da, ale \(\displaystyle{ n+1=k+1+(n-k)}\)
\(\displaystyle{ n+1=k+1+n-k}\)
a więc \(\displaystyle{ L=P}\)
-- 14 mar 2009, o 22:18 --
wtedy moglibyśmy to zapisać chyba w ten sposób: \(\displaystyle{ (k+1)!\cdot \frac{(n-k)}{(k+1)!\cdot (n-k)}=\frac{(n-k)}{(n-k)!}}\) ale niewiele nam to daje:(
-- 14 mar 2009, o 22:39 --
Wyszło Ci coś?
\(\displaystyle{ n+1=k+1+n-k}\)
a więc \(\displaystyle{ L=P}\)
-- 14 mar 2009, o 22:18 --
wtedy moglibyśmy to zapisać chyba w ten sposób: \(\displaystyle{ (k+1)!\cdot \frac{(n-k)}{(k+1)!\cdot (n-k)}=\frac{(n-k)}{(n-k)!}}\) ale niewiele nam to daje:(
-- 14 mar 2009, o 22:39 --
Wyszło Ci coś?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2009, o 09:19 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa zapisu. Proszę zapoznać się z instrukcją LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Poprawa zapisu. Proszę zapoznać się z instrukcją LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm.
Symbol Newtona-przekształcenie.
Próbowałam obliczać jak mówisz,ale nic mi nie wyszło ;((
A Całe zadanie ogólnie brzmi tak:
Udowodnij,że:
\(\displaystyle{ {n\choose k}}\)+ \(\displaystyle{ {n\choose k+1}}\) =\(\displaystyle{ {n+1\choose k+1}}\)
Założenia:\(\displaystyle{ n,k \in N}\)
\(\displaystyle{ n\ge k+1}\)
Jeśli wiesz jak to obliczyć, to baaaardzo proszę o pomoc!
A Całe zadanie ogólnie brzmi tak:
Udowodnij,że:
\(\displaystyle{ {n\choose k}}\)+ \(\displaystyle{ {n\choose k+1}}\) =\(\displaystyle{ {n+1\choose k+1}}\)
Założenia:\(\displaystyle{ n,k \in N}\)
\(\displaystyle{ n\ge k+1}\)
Jeśli wiesz jak to obliczyć, to baaaardzo proszę o pomoc!
Symbol Newtona-przekształcenie.
O trójkącie pascala co nieco słyszałam:p
Ale czy można to jakoś udowodnić obliczając?
Dostałam takie zadanie z matematyki. Muszę to udowodnić obliczeniami ;/
Ale czy można to jakoś udowodnić obliczając?
Dostałam takie zadanie z matematyki. Muszę to udowodnić obliczeniami ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 19:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
Symbol Newtona-przekształcenie.
Wiesz, co na pewno można to obliczyć w ten sposób, jak to robiliśmy na początku:), ale ja w pewnym momencie obliczeń staję i nie wiem, co dalej;p
Symbol Newtona-przekształcenie.
No właśnie ja też ;/
W pewnym momencie wychodzi mi (-k)! ,czy to możliwe w ogóle
W pewnym momencie wychodzi mi (-k)! ,czy to możliwe w ogóle
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Symbol Newtona-przekształcenie.
Można to udowadniać na kilka sposobów (nawet będąc na studiach). Na wykładzie z matematyki dyskretnej prowadzący wytłumaczył nam to tak:
\(\displaystyle{ 2^{o}}\) Na ile sposobów można wybrać k+1 - osobową komisję spośród nauczyciela i n uczniów?
I Z uczniów i nauczyciela wybieramy k+1 - osobową komisję: \(\displaystyle{ {n+1\choose k+1}}\)
II Komisja bez nauczyciela: \(\displaystyle{ {n\choose k+1}}\)
Z nauczycielem: \(\displaystyle{ {n\choose k}}\)
łącznie \(\displaystyle{ {n\choose k}+{n\choose k+1}}\).
I i II sposób są sobie równoważne i dają oczekiwaną równość.
A odnośnie trójkąta Pascala można się indukcyjnie pobawić.
Silnię obliczamy tylko dla liczb naturalnych.
\(\displaystyle{ 2^{o}}\) Na ile sposobów można wybrać k+1 - osobową komisję spośród nauczyciela i n uczniów?
I Z uczniów i nauczyciela wybieramy k+1 - osobową komisję: \(\displaystyle{ {n+1\choose k+1}}\)
II Komisja bez nauczyciela: \(\displaystyle{ {n\choose k+1}}\)
Z nauczycielem: \(\displaystyle{ {n\choose k}}\)
łącznie \(\displaystyle{ {n\choose k}+{n\choose k+1}}\).
I i II sposób są sobie równoważne i dają oczekiwaną równość.
A odnośnie trójkąta Pascala można się indukcyjnie pobawić.
Silnię obliczamy tylko dla liczb naturalnych.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2009, o 18:05 przez Harry Xin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 8 mar 2009, o 19:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 10 razy
Symbol Newtona-przekształcenie.
Właśnie nie. Nie jest możliwa silnie z liczby ujemnej:(-- 15 mar 2009, o 18:06 --Haha, a ja indukcji matematycznej w szkole też nie miałam;p
Symbol Newtona-przekształcenie.
Dzięki bardzo za wytłumaczenie ,ale czy można to udowodnić OBLICZENIAMI? Bo takie mam zadanie.
Na ostatniej lekcji miałam silnie i symbol newtona i mam je zastosować udowadniając to.
Na ostatniej lekcji miałam silnie i symbol newtona i mam je zastosować udowadniając to.
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
Symbol Newtona-przekształcenie.
\(\displaystyle{ {n\choose k}+{n\choose k+1}=\frac{n!}{k!\left(n-k\right)!}+\frac{n!}{\left(k+1\right)!\left(n-k-1\right)!}=\frac{n!\left(k+1\right)+n!\left(n-k\right)}{\left(k+1\right)!\left(n-k\right)!}=
\\ =\frac{n!\left(k+1+n-k\right)}{\left(k+1\right)!\left(n-k\right)!}=\frac{n!\left(n+1\right)}{\left(k+1\right)!\left(n-k\right)!}=\frac{\left(n+1\right)!}{\left(k+1\right)!\left(\left(n+1\right)-\left(k+1\right)\right)!}=
\\ ={n+1\choose k+1}}\)
\(\displaystyle{ \LaTeX}\) rządzi!
@edit: Literówka.
\\ =\frac{n!\left(k+1+n-k\right)}{\left(k+1\right)!\left(n-k\right)!}=\frac{n!\left(n+1\right)}{\left(k+1\right)!\left(n-k\right)!}=\frac{\left(n+1\right)!}{\left(k+1\right)!\left(\left(n+1\right)-\left(k+1\right)\right)!}=
\\ ={n+1\choose k+1}}\)
\(\displaystyle{ \LaTeX}\) rządzi!
@edit: Literówka.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2009, o 20:43 przez Harry Xin, łącznie zmieniany 2 razy.
Symbol Newtona-przekształcenie.
Dzięęęęęęęki! jesteś wielki!
Proszę, wytłumacz mi jeszcze jak skróciłeś to : \(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(k+1)!(n-(k+1))!}}\) do \(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1}}\)
Proszę, wytłumacz mi jeszcze jak skróciłeś to : \(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(k+1)!(n-(k+1))!}}\) do \(\displaystyle{ {n+1 \choose k+1}}\)