Zadanie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
anuleczka15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 mar 2009, o 20:39
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Zadanie

Post autor: anuleczka15 »

proszę was o pomoc w zadaniu choć moze jest ono proste ale ja nic z niego nie rozumiem


suma dwóch liczb jest równa 11. suma trzykrotności pierwszej liczby i czterokrotności drugiej liczby jest równa 39. co to za liczby?

jeżeli ktoś z was moze mi pomóc byłabym wdzięczna
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Zadanie

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ a+b=11}\)
\(\displaystyle{ 3a+4b=39}\)

\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ b=6}\)
ODPOWIEDZ