ile prostych mozna poprowadzić przez n punktów n\(\displaystyle{ \ge}\)-- 9 marca 2009, 19:02 --zamiast podgląd wcisnełam wyslij oto cała treść:
ile prostych mozna poprowadzić przez n punktów n\(\displaystyle{ \ge}\)3, z których żadne trzy nie leżą na jednej prostej
proste + punkty
proste + punkty
A tak nie może być?
\(\displaystyle{ P_{n+1}=P_n+n\\
\\
lub\ inaczej\\
P_{n}=\frac{n(n-1)}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{n+1}=P_n+n\\
\\
lub\ inaczej\\
P_{n}=\frac{n(n-1)}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
proste + punkty
Przeczytaj treść zadania. Nigdzie nie jest powiedziane, że te proste mają przechodzić przez dwa z danych punktów, czyli wystarczy, że dana prosta przejdzie przez jeden