Dwa obrazy przeplecione jednym
Dwa obrazy przeplecione jednym
W galerii przygotowywana jest wystawa malarstwa olejnego. Na jednej ze ścian należy zawiesić w jednym rzędzie osiem obrazów. Oblicz i wpisz (całą liczbą), na ile sposobów można to zrobić, jeśli dwa największe płótna muszą być przedzielone dokładnie jednym mniejszym obrazem.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 13 razy
Dwa obrazy przeplecione jednym
6*2*6!
Pierwsza 6 = wybranie jednego obrazu który będzie wisiał między dwoma dużymi
2= Przestawienie 2 dużych obrazów.
6!=Rozłożenie 5 obrazów i "paczki" złożonej z 2 dużych i jednego małego
tak bym to zrobił, jeżeli się mylę to poprawcie
Pierwsza 6 = wybranie jednego obrazu który będzie wisiał między dwoma dużymi
2= Przestawienie 2 dużych obrazów.
6!=Rozłożenie 5 obrazów i "paczki" złożonej z 2 dużych i jednego małego
tak bym to zrobił, jeżeli się mylę to poprawcie