defincja von Neumanna

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
andrzejek_99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:32
Płeć: Mężczyzna

defincja von Neumanna

Post autor: andrzejek_99 »

Liczby naturalne mozna definiowac jako zbiory stosujac nastepujaca definicje von Neumanna:

(u mnie w zapisie 0/ oznacza 0 przekreslone, zbior pusty

0 = def 0/
1 = def {0}
n+1 = def {0,1...... n }

Na przykład 2 = {0,1}= {0/,{0}}.

a) zaproponuj algorytm obliczajacy liczbe naturalna n
b) zaproponuj algorytm wyznaczajacy n pierwszych liczb naturalny
ODPOWIEDZ