Rzut różnokolorowymi kostkami.
Rzut różnokolorowymi kostkami.
Rzucamy dwiema symetrycznymi różnokolorowymi kostkami do gry. Wypisz wszystkie możliwe wyniki tego doświadczenia.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2009, o 18:50 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Bezsensowna nazwa tematu.
Powód: Bezsensowna nazwa tematu.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Rzut różnokolorowymi kostkami.
Wykorzystujemy regułę mnożenia, jedno z podstawowych twierdzeń kombinatoryki.
W przypadku każdej kostki możemy podjąć 6 decyzji co do liczby oczek. Mamy 2 kostki: a i b oraz 6 możliwych liczb do wyrzucenia. Mamy więc 36 możliwych decyzji do podjęcia. Możliwe wyniki to:
1,1; 1,2; 1,3; 1,4; 1,5; 1,6; 2,1; ... i tak aż do 6,6.
W przypadku każdej kostki możemy podjąć 6 decyzji co do liczby oczek. Mamy 2 kostki: a i b oraz 6 możliwych liczb do wyrzucenia. Mamy więc 36 możliwych decyzji do podjęcia. Możliwe wyniki to:
1,1; 1,2; 1,3; 1,4; 1,5; 1,6; 2,1; ... i tak aż do 6,6.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Rzut różnokolorowymi kostkami.
Masz na myśli wzór?
Jest to poprostu liczba 2-elementowych wariacji z powtórzeniami zbioru 6-elementowego.
\(\displaystyle{ W_6^2=6^2=36}\)
Jest to poprostu liczba 2-elementowych wariacji z powtórzeniami zbioru 6-elementowego.
\(\displaystyle{ W_6^2=6^2=36}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Rzut różnokolorowymi kostkami.
a z jakiego wzoru skorzystać, jeśli potrzebuje na przykład sprawdzić ile będzie dwuelementowych wyników takich, żeby traktować (2,4) i (4,2) jako jeden wynik?