Na ile sposobów można wysadzić drzewa??

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kasia2303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2007, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: radom

Na ile sposobów można wysadzić drzewa??

Post autor: kasia2303 »

3 gatunki drzew wysadzamy na czterech miejscach o różnej co do jakości glebie i to tak, że na jednej działce może być tylko jeden gatunek oraz każdy z gatunków musi być zasadzony co najmniej na jednej działce. Iloma sposobami można wysadzić drzewa?
Awatar użytkownika
dramacik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 27 lut 2009, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 31 razy

Na ile sposobów można wysadzić drzewa??

Post autor: dramacik »

Innymi słowy jeden z gatunków jest zasadzony podwójnie (tyle możliwości, ile wyboru dwóch elementów z czterech, kolejność się nie liczy, razy trzy, bo trzy gatunki), a pozostałe dwa gatunki na dwóch pozostałych miejscach, na dwie możliwości. Czyli \(\displaystyle{ 3\cdot{4 \choose 2}\cdot2=36}\)
kasia2303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2007, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: radom

Na ile sposobów można wysadzić drzewa??

Post autor: kasia2303 »

a z tego działana nie wyjdzie przypadkiem 12 ??
Awatar użytkownika
dramacik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 27 lut 2009, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 31 razy

Na ile sposobów można wysadzić drzewa??

Post autor: dramacik »

\(\displaystyle{ {4 \choose 2} = \frac{4!}{2!\cdot2!}=\frac{24}{4}=6}\)
\(\displaystyle{ 3\cdot2\cdot6=36}\)
ODPOWIEDZ