Równanie z dwumianem.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Równanie z dwumianem.
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{(n+6)(n+5)}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ n(n-1)=\frac{1}{2}(n+6)(n+5)}\)
\(\displaystyle{ \frac{n^{2}}{2}-\frac{13n}{2}-15=0}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-13n-30=0}\)
\(\displaystyle{ n=15 \vee n=-2}\), oczywiście tylko pierwsza wartość spełnia warunki zadania.
\(\displaystyle{ n(n-1)=\frac{1}{2}(n+6)(n+5)}\)
\(\displaystyle{ \frac{n^{2}}{2}-\frac{13n}{2}-15=0}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-13n-30=0}\)
\(\displaystyle{ n=15 \vee n=-2}\), oczywiście tylko pierwsza wartość spełnia warunki zadania.