Klub golfowy - stanowiska

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

Klub golfowy - stanowiska

Post autor: Geniusz »

Do klubu golfowego należy 20 mężczyzn i 10 kobiet. Członkowie klubu wybierają przewodniczącego, wiceprzewodniczącego i sekretarza. Na ile sposobów mogą dokonać wyboru, jeśli ma być wybrana przynajmniej jedna kobieta?

Według mnie powinno wyjść 2436. W odpowiedziach mam inaczej. Proszę o podpowiedź jak to zrobić, z czego skorzystać i jaki jest poprawny wynik.
Awatar użytkownika
dramacik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 27 lut 2009, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 31 razy

Klub golfowy - stanowiska

Post autor: dramacik »

Gdyby nie było ograniczenia (tzn. że musi być jedna kobieta), byłoby \(\displaystyle{ 30\cdot29\cdot28=24360}\) możliwości. Ale ponieważ ograniczenie jest, trzeba odjąć wszystkie możliwości, gdzie są sami mężczyźni. Jest ich (możliwości) \(\displaystyle{ 20\cdot19\cdot18=6840}\). Ostatecznie \(\displaystyle{ 24360-6840=17520}\).
Geniusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 8 razy

Klub golfowy - stanowiska

Post autor: Geniusz »

Rzeczywiście zgadza się. Dzięki
ODPOWIEDZ