W urnie jest 7 kul białych dwie czarne jedna zielona. Ile jest możliwych sposobów wyboru dwóch kul z tej urny, tak by obie były tego samego koloru
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania...
W urnie jest 7 kul białych, dwie czarne i jedna zielona...
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 14 razy
W urnie jest 7 kul białych, dwie czarne i jedna zielona...
Możliwe wybory:
Wybór dwóch z 7-miu białych.
Wybór dwóch z 2-ów czarnych.
Zatem możliwości jest: \(\displaystyle{ {7\choose2} + {2\choose 2} = \frac{7!}{2\cdot5!} + 1 = 22}\)
Wybór dwóch z 7-miu białych.
Wybór dwóch z 2-ów czarnych.
Zatem możliwości jest: \(\displaystyle{ {7\choose2} + {2\choose 2} = \frac{7!}{2\cdot5!} + 1 = 22}\)
W urnie jest 7 kul białych, dwie czarne i jedna zielona...
a jesli dla tej samej tresci pytanie jest:
a)kule byly roznych kolorow
b)obie kule byly biale
c)przynajmniej jedna z kul byla biala
z gory dziekuje
a)kule byly roznych kolorow
b)obie kule byly biale
c)przynajmniej jedna z kul byla biala
z gory dziekuje
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 26 razy
W urnie jest 7 kul białych, dwie czarne i jedna zielona...
różnych kolorów \(\displaystyle{ {7 \choose 1} \cdot {2 \choose 1}+ {7 \choose 1}\cdot {1 \choose 1} + {2 \choose 1}\cdot {1 \choose 1}}\)
b post wyżej i c już powinieneś być w stanie zrobić
b post wyżej i c już powinieneś być w stanie zrobić