Informatyk kupujący dyskietki.
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 41 razy
Informatyk kupujący dyskietki.
Pewien informatyk przyjechał do hurtowni, gdzie dyskietki, które chciał kupić, znajdowały się na dwóch regałach: na jednym 10 paczek z etykietą zieloną, na drugim 10 paczek z etykietą żółtą. Informatyk wybrał losowo regał, a następnie wziął z niego pewną liczbę paczek, które zakupił. Szybko obliczył, że możliwości wyboru w ten sposób tylu paczek ile zakupił, było 504. Ile paczek zakupił?
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 14 razy
Informatyk kupujący dyskietki.
Pomogę:
\(\displaystyle{ 2 \cdot {10\choose n} = 504 \\ \\
{10\choose n} = 252}\)
n - ilość zakupionych paczek
Żeby było śmieszniej, to jeśli liczba ta będzie różna od 5, to mamy dwie możliwości dla tej samej ilości zakupionych paczek, gdyż:
\(\displaystyle{ {10\choose3} = {10\choose7}}\)
Zatem nasz informatyk, mało błyskotliwy, kupił pięć paczek. Możesz sprawdzić, wstawiając do powyższego równania n=5. Wyjdzie elegancko
\(\displaystyle{ 2 \cdot {10\choose n} = 504 \\ \\
{10\choose n} = 252}\)
n - ilość zakupionych paczek
Żeby było śmieszniej, to jeśli liczba ta będzie różna od 5, to mamy dwie możliwości dla tej samej ilości zakupionych paczek, gdyż:
\(\displaystyle{ {10\choose3} = {10\choose7}}\)
Zatem nasz informatyk, mało błyskotliwy, kupił pięć paczek. Możesz sprawdzić, wstawiając do powyższego równania n=5. Wyjdzie elegancko
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 41 razy
Informatyk kupujący dyskietki.
\(\displaystyle{ {10\choose n} = 252}\) do tego momentu doszedłem, a dalszej części nadal nie rozumiem...
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 14 razy
Informatyk kupujący dyskietki.
Przyjmijmy, że możliwości jest jednak 120. Zatem:
\(\displaystyle{ {10 \choose m} = 120 \\
m=3 \vee m=7}\)
Sprawdź sam. Musielibyśmy wtedy powiedzieć, że informatyk kupił 3 lub 7 paczek. A to trochę nielogiczne byłoby do tej treści zadania.
Jeśli jednak odpowiedź dopuszczałaby taką możliwość to i tak, do sprawdzenia, zostaje nam tylko 5 możliwości: m=i lub m=10-i, dla i=1,2,3,4,5.
\(\displaystyle{ {10 \choose m} = 120 \\
m=3 \vee m=7}\)
Sprawdź sam. Musielibyśmy wtedy powiedzieć, że informatyk kupił 3 lub 7 paczek. A to trochę nielogiczne byłoby do tej treści zadania.
Jeśli jednak odpowiedź dopuszczałaby taką możliwość to i tak, do sprawdzenia, zostaje nam tylko 5 możliwości: m=i lub m=10-i, dla i=1,2,3,4,5.