wybór sześciu dowolnych liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 mar 2009, o 13:39
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
wybór sześciu dowolnych liczb
Jeśli spośród liczb 1,2,3,...,9 wybrać dowolne sześć, to wśród nich znajdą się na pewno dwie takie, że ich suma jest równa 10. Wyjaśnij dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
wybór sześciu dowolnych liczb
To właściwie prawdopodobieństwo, a nie logika.
Wybieramy 6 z 9, więc mamy \(\displaystyle{ {9 \choose 6} = 84}\) kombinacje.
Żeby znalazły się 2 takie, których suma wynosi 10, mamy następujące możliwości:
{1,9},{2,8},{3,7}{4,6} i do każdej po 4 inne, jest więc \(\displaystyle{ 4 \cdot {7 \choose 4}=140}\) kombinacji.
No i niby wszystko fajnie, jesteśmy pewni, że A się zdarzy, tylko... czy to w ogóle możliwe, żeby \(\displaystyle{ A>\Omega}\)?
Wybieramy 6 z 9, więc mamy \(\displaystyle{ {9 \choose 6} = 84}\) kombinacje.
Żeby znalazły się 2 takie, których suma wynosi 10, mamy następujące możliwości:
{1,9},{2,8},{3,7}{4,6} i do każdej po 4 inne, jest więc \(\displaystyle{ 4 \cdot {7 \choose 4}=140}\) kombinacji.
No i niby wszystko fajnie, jesteśmy pewni, że A się zdarzy, tylko... czy to w ogóle możliwe, żeby \(\displaystyle{ A>\Omega}\)?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wybór sześciu dowolnych liczb
piotrekgabriel, zagadnienie dotyczy zasady szufladkowej Dirichleta.
Wykazałeś, że dla dowolnych sześciu liczb podany warunek jest zawsze spełniony.
Wykazałeś, że dla dowolnych sześciu liczb podany warunek jest zawsze spełniony.