wyprowadzenie wzoru na funkcję Eulera

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
nykus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 sty 2006, o 01:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

wyprowadzenie wzoru na funkcję Eulera

Post autor: nykus »

Jeżeli ktoś z Was może mi pomóc, prosiłbym o wyprowadzenie wzoru na funkcję Eulera (zlicza liczby naturalne, mniejsze od argumentu, względnie pierwsze z argumentem).
\(\displaystyle{ \varphi :N N}\)
\(\displaystyle{ n=p_1^{i_1} p_2^{i_2} ... p_k^{i_k}}\)
\(\displaystyle{ p_1,p_2,...,p_k,i_1,...,i_k N}\)
\(\displaystyle{ \varphi (n)=n(1-\frac{1}{p_1})(1-\frac{1}{p_2})...(1-\frac{1}{p_k})}\)

Wiem tylko tyle, że robi się to z wykorzystaniem zasady włączeń i wyłączeń.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

wyprowadzenie wzoru na funkcję Eulera

Post autor: g »

jakie jest prawdopodobienstwo, ze w przedziale \(\displaystyle{ [1,n]}\) trafisz na liczbe podzielna przez \(\displaystyle{ p_i}\)? jakie zatem jest prawdopodobienstwo, ze ona bedzie przez \(\displaystyle{ p_i}\) niepodzielna? czy zdarzenia sa niezalezne dla roznych \(\displaystyle{ i}\)? a zatem jakie z jednej strony jest prawdopodobienstwo, ze trafisz na liczbe wzglednie pierwsza z \(\displaystyle{ n}\)? a z innej strony?
nykus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 11 sty 2006, o 01:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

wyprowadzenie wzoru na funkcję Eulera

Post autor: nykus »

OK. Dzięki za naprowadzenie i wywołanie "twórczych sił" - tam zwijanie tego cholernego zapisu jest mocno nieprzyjemne albo sobie to utrudniłem - tak czy inaczej dałem radę
ODPOWIEDZ