1) ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach, utworzonych z cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 i mniejszych od 444.
2)Ile jest uczniów w klasie, jeśli wiadomo, że liczba tworzonych z nich uporządkowanych par jest równa 756?
3)Ilu jst uczniów w klasie, jeśli wiadomo, że liczba utworzonych z nichuporządkowanych trójek jest 182 razy większa od liczby uczniów?
Bardzo proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.
ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach
- swpok
- Użytkownik
- Posty: 205
- Rejestracja: 15 wrz 2008, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Syreni gród.
- Pomógł: 37 razy
ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach
1) Rzeczone zadanie najlepiej rozbić na dwa przypadki :
A. Gdy na pierwszym miejscu będzie stała liczba mniejsza od czterech to każda następna cyfra może być dowolna, albowiem każda liczba trzycyfrowa zaczynająca się od cyfry 1 , 2 bądź 3 stanowi wartość mniejszą od 444. Stąd, pierwszą cyfrę możemy wybrać na trzy sposoby, a następnie dowolnie. Kolejność odgrywa rolę i cyfry nie mogą się powtarzać, więc mamy tutaj do czynienia z wariacją bez powtórzeń. Ilość kombinacji dla tego przypadku wynosi :
\(\displaystyle{ 3 * \frac{6!}{4!}}\)
B. Jeżeli pierwszą pozycja przypadnie cyfrze równej 4 to druga cyfra w kolejność musi być mniejsza od 4, a ostatnią wybieramy dowolnie. Stąd, ilość kombinacji wynosi :
\(\displaystyle{ 1 * 3 * 5}\)
Zatem całkowita ilość kombinacji to :
\(\displaystyle{ 3 * \frac{6!}{4!} + 15}\)
2)
Załóżmy, że ilość osób w klasie wynosi \(\displaystyle{ n}\). Stąd, każdemu z uczniów można przyporządkować \(\displaystyle{ n-1}\) osób. Jeżeli przemnożymy ilość osób przez ilość przypadającą jednemu uczniowi to uzyskamy równanie :
\(\displaystyle{ n(n-1) = 756}\)
Mam nadzieję, że dość wyczerpująco opisałem zagadnienie. Jeżeli gdzieś wyraziłem się niejasno to pisz śmiało.
A. Gdy na pierwszym miejscu będzie stała liczba mniejsza od czterech to każda następna cyfra może być dowolna, albowiem każda liczba trzycyfrowa zaczynająca się od cyfry 1 , 2 bądź 3 stanowi wartość mniejszą od 444. Stąd, pierwszą cyfrę możemy wybrać na trzy sposoby, a następnie dowolnie. Kolejność odgrywa rolę i cyfry nie mogą się powtarzać, więc mamy tutaj do czynienia z wariacją bez powtórzeń. Ilość kombinacji dla tego przypadku wynosi :
\(\displaystyle{ 3 * \frac{6!}{4!}}\)
B. Jeżeli pierwszą pozycja przypadnie cyfrze równej 4 to druga cyfra w kolejność musi być mniejsza od 4, a ostatnią wybieramy dowolnie. Stąd, ilość kombinacji wynosi :
\(\displaystyle{ 1 * 3 * 5}\)
Zatem całkowita ilość kombinacji to :
\(\displaystyle{ 3 * \frac{6!}{4!} + 15}\)
2)
Załóżmy, że ilość osób w klasie wynosi \(\displaystyle{ n}\). Stąd, każdemu z uczniów można przyporządkować \(\displaystyle{ n-1}\) osób. Jeżeli przemnożymy ilość osób przez ilość przypadającą jednemu uczniowi to uzyskamy równanie :
\(\displaystyle{ n(n-1) = 756}\)
Mam nadzieję, że dość wyczerpująco opisałem zagadnienie. Jeżeli gdzieś wyraziłem się niejasno to pisz śmiało.
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
ile jest liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach
A jak zrobić to trzecie zadanie??-- 1 mar 2009, o 09:25 --jednak sobie poradziałam z tym trzecim, dzieki za rozwiązanie tych dwóch