Zagadka z silnią
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 9 sty 2006, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 3 razy
Zagadka z silnią
Wyznacz liczbę n wiedząc , że ostatnimi 24-ma cyframi liczby n! są zera natomiast cyfrą je
poprzedzającą jest 8.
poprzedzającą jest 8.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 9 sty 2006, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 3 razy
Zagadka z silnią
pragne zauważyć iż np. liczby 13 ! = 6227020800
11 ! = 39916800
10 ! = 362800
jaki z tego wniosek > otóż istnieją aż trzy liczby które mają dwa zera i końcówkę 8
hmmm no i wydaję mi się że przy 24 zerach będzie bardzo podobnie ,
ale hmm jak do tego dojść ?! rozpisywać to wszystko po kolei :/ Bez jaj ; (
11 ! = 39916800
10 ! = 362800
jaki z tego wniosek > otóż istnieją aż trzy liczby które mają dwa zera i końcówkę 8
hmmm no i wydaję mi się że przy 24 zerach będzie bardzo podobnie ,
ale hmm jak do tego dojść ?! rozpisywać to wszystko po kolei :/ Bez jaj ; (
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Zagadka z silnią
24 zera ma liczba \(\displaystyle{ n!, \, n }\)
A do 8 doszłem w następujący sposób: mnożyłem ostatnią cyfrę, (która nie była zerem) z jakiejś silni, np. 13! przez ostatnią cyfrę kolejnej liczby naturalnej (w przykładzie 14) i wychodziło to mniej więcej tak:
\(\displaystyle{ 2 3=6, \, 6 4=(2)4, \, 4\cdot 5=2(0), \, 2 6=(1)2}\) itd. itp.
A do 8 doszłem w następujący sposób: mnożyłem ostatnią cyfrę, (która nie była zerem) z jakiejś silni, np. 13! przez ostatnią cyfrę kolejnej liczby naturalnej (w przykładzie 14) i wychodziło to mniej więcej tak:
\(\displaystyle{ 2 3=6, \, 6 4=(2)4, \, 4\cdot 5=2(0), \, 2 6=(1)2}\) itd. itp.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Zagadka z silnią
Co 10 (czyli np. od 11-20, 101-110) "dochodzą" 2 zera (jedno od wielokrotności 10, drugie od iloczynu liczby zakończonej cyfrą 5 i jakiejś parzystej), czyli 24 powinny być po 24/2=12 dziesiątkach (n=), ale dla 100 "dochodzą" 2 zera, czyli już dla n=115 -> n! ma 24 zera, a możemy pomnożyć to jeszcze przez liczby, których iloczyn nie jest wielokrotnością 10, czyli 116, 117, 118, 119,Delvier pisze:Wytłumacz mi jeszcze z kąd wiesz że n należy do przedziału ?
Edit:
Jednak źle myślałem: \(\displaystyle{ 5^{24}}\)występuje już dla 100!. Poprawny wynik to 104! (n=104) (jeszcze sprawdzałem w excelu ). Sorry za ciągłe zmiany, ale najpierw coś napiszę, a później zastanawiam się co
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Zagadka z silnią
Chodzi o to, by ta liczba miała 24 iloczyny \(\displaystyle{ 2 5}\). No i mamy 2, potem 5 ( czyli pierwsze zero), potem zero dochodzi przy 10 ( 2 zera) , potem przy 15( 3 zera) itd... Należy jeszcze uwzględnić wielokrotności 25, bo tam pojawiają się dwie piątki, czyli dochodzą 2 zera, a nie jedno. Dlatego, gdy dochodzimy do 95 to mamy już 22 zera, czyli dla 100 mamy 24 zera. Czyli n=100 lub 101 lub 102 lub 103 lub 104
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Zagadka z silnią
Mi wyszło 104, ale wynik może być inny, bo ten został wyliczony sposobem opisanym kilka postów wcześniej (a może to się liczy w inny sposób ).
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 9 sty 2006, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 3 razy
Zagadka z silnią
tuba licze końcówkę cyfry 100! na dwa sposoby ; ) i wychodzi mi raz końcówka 4 co w tym wypadku gwarantuję rozwiązanię n = 102
a innym sposobem wychodzi mi że 2 jest tą cyfrą to wtenczas n=104
pytanie gdzie mam błąd ; ) no cóż pokombinuję
a innym sposobem wychodzi mi że 2 jest tą cyfrą to wtenczas n=104
pytanie gdzie mam błąd ; ) no cóż pokombinuję
Zagadka z silnią
Mi też wyszło 102! Metoda jaką wyliczyłem:
Wiemy, że liczba ta jest z zakresu , bo to zostało już wcześniej wytłumaczone.
Interesuje nas więc tylko ostatnia cyfra przed zerami. Żeby ją ustalić wyliczyłem ostatnią cyfrę przed zerami dla 100!
Z pewnością na tą cyfrę wpływają tylko cyfry jedności kolejnych mnożonych liczb. A więc:
(1*2*3*4*5*6*7*8*9*10) do potęgi 10 (gdyż liczby 11, 21, 31, 41, 51, 61, 71 itd. mają te same cyfry jedności, to samo dzieje się z z 12, 22, 32...)
tyle, że powinniśmy zabrać wszystkie mnożniki(tak to się nazywa ) "produkujące" nam te zera. proponuję więc wywalić wszystkie z końcówką 5, 10 i 2 (5*2*10=100)
Zostaje nam więc (1*3*4*6*7*8*9) do potęgi 10 od czego musimy jeszcze zabrać (czyli podzielić przez) cztery dwójki które są potrzebne dla dodatkowych zer dla 25!, 50!, 75! i 100!, więc:
(1*3*4*6*7*8*9) do potęgi 10 ÷ 2 do potęgi 4
Wynik jest okropnie duży, ale interesują nas tylko jedności, a te wyniosą z tego równania moim zdaniem 4. (mogę podać sposób na dosyć szybkie wyliczenie tej cyfry).
więc: 100! = .........................4 * 10 do potęgi 24, więc mnożymy razy 101 i 102
i otrzymujemy poszukiwaną liczbę. Nie jestem pewien czy wynik jest dobry, ale na 90% tak.
P.S. Z góry przepraszam jeśli to co napisałem jest niezrozumiałe. Starałem się jak mogłem! Poza tym to moja pierwsza notka na tym forum.
Wiemy, że liczba ta jest z zakresu , bo to zostało już wcześniej wytłumaczone.
Interesuje nas więc tylko ostatnia cyfra przed zerami. Żeby ją ustalić wyliczyłem ostatnią cyfrę przed zerami dla 100!
Z pewnością na tą cyfrę wpływają tylko cyfry jedności kolejnych mnożonych liczb. A więc:
(1*2*3*4*5*6*7*8*9*10) do potęgi 10 (gdyż liczby 11, 21, 31, 41, 51, 61, 71 itd. mają te same cyfry jedności, to samo dzieje się z z 12, 22, 32...)
tyle, że powinniśmy zabrać wszystkie mnożniki(tak to się nazywa ) "produkujące" nam te zera. proponuję więc wywalić wszystkie z końcówką 5, 10 i 2 (5*2*10=100)
Zostaje nam więc (1*3*4*6*7*8*9) do potęgi 10 od czego musimy jeszcze zabrać (czyli podzielić przez) cztery dwójki które są potrzebne dla dodatkowych zer dla 25!, 50!, 75! i 100!, więc:
(1*3*4*6*7*8*9) do potęgi 10 ÷ 2 do potęgi 4
Wynik jest okropnie duży, ale interesują nas tylko jedności, a te wyniosą z tego równania moim zdaniem 4. (mogę podać sposób na dosyć szybkie wyliczenie tej cyfry).
więc: 100! = .........................4 * 10 do potęgi 24, więc mnożymy razy 101 i 102
i otrzymujemy poszukiwaną liczbę. Nie jestem pewien czy wynik jest dobry, ale na 90% tak.
P.S. Z góry przepraszam jeśli to co napisałem jest niezrozumiałe. Starałem się jak mogłem! Poza tym to moja pierwsza notka na tym forum.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 27 lis 2005, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Zagadka z silnią
4 dwojki ? Troche tego nie rozumiem, dlaczego mam dzielic przez 4 dwojki. Dla 100 nie potrzebny jest mnoznik.musimy jeszcze zabrać (czyli podzielić przez) cztery dwójki które są potrzebne dla dodatkowych zer dla 25!, 50!, 75! i 100!
Ja podzieliem (1*3*4*6*7*8*9)^{10} przez 4*8*8=256 ( 4*25=100, 8*50=400, 88*75=..00)
co daje ostatnia cyfre 100! czyli cyfre 4.